Linkovi

U Srbiji manje od dve hiljade novozaraženih, 37 preminulih


Broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima se smanjio, pokazuju zvanični podaci
Broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima se smanjio, pokazuju zvanični podaci

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 1.966 novozaraženih na 7.573 testirana uzorka. Umrlo je 37 pacijenata, pokazuju zvančni podaci.

U bolnici je trenutno 377 pacijenata manje nego u subotu - njih 7.631, a na respiratorima je 265 pacijenata.

Iako je broj novozaraženih u poslednjim danima smanjen, lekari upozoravaju da se i dalje treba pridržavati propisanih restrikcija, nositi masku i izbegavati masovna okupljanja.

Na snazi je i skraćeno radno vreme svih objekata, sem apoteka i prehrambenih prodavnica, do 20h, a za ulazak u zemlju je potreban negativan PCR test, a državljani Srbije koji nemaju test moraju u izolaciju.

U Srbiji je u toku vakcinacija i odobrene su dve vakcine: američko-nemačka Fajzer/Bajontek i ruska Sputnjik V. Pred kraj 2020. u Srbiju je stiglo 2.400 doza ruske vakcine.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove rekao je za RTS da se sve isporuke vakcina kontrolišu i da građani mogu da imaju poverenje u njihovu bezbednost i efikasnost.

"Mi moramo da unesemo jednu dozu nade, odobrili smo do sada dve vakcine Fajzerovu i Sputnjik. Svaka isporuka se kontroliše u što kraćem roku ali poštujući naše stroge kriterijume kako bi naši građani imali bezbedne vakcine", rekao je Zelić.

Najavio je da uskoro počinje vakcinacija ruskom vakcinom, dok se Fajzerova već daje korisnicima staračkih domova i zdravstvenim radnicima.

Zelić je kazao da je Agencija za lekove spremna da kontroliše i druge vakcine, čim njihovi proizvođači pošalju dokumentaciju i ponavlja da nijedan korak nije preskočen.

On je rekao da je do sada samo u jednom slučaju primećen neželjeni efekat vakcine.

Kon: Najmanje 1,5 miliona vakcinisanih obezbeđuje kolektivni imunitet.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon napisao je na svom Fejsbuk proflu da će "Srbija obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju, najveće provere bezbednosti i izbor vakcina" i objasnio šta je potrebno da bi se stekao kolektivni imunitet.

"Masovna imunizacija, najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbeđuje kolektivni imunitet od verovatnih 60%, što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve smo imali. Za potpuno suzbijanje ovog virusa potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80%. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele... do tri miliona stanovnika. Veliki broj (do 40%) imunitet je stekao nakon kontakta sa virusom, bilo tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju. Rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i naše sposobnosti da od toga ne pravimo temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti.Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas", napisao je Kon.

XS
SM
MD
LG