Linkovi

U Srbiji 3.236 novozaraženih, stigla ruska vakcina


Bočica sa ruskom vakcinom Sputnjik V
Bočica sa ruskom vakcinom Sputnjik V

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, u protekla 24 sata registrovano 3.236 novozaraženih koronavirusom, na 14.444 testiranih uzoraka. Umrla su još 44 pacijenta. Na bolničkom lečenju je manje ljudi nego u utorak, 9.014, a na respiratorima je 269 pacijenata.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj starih llica obolelo je 1.774 korisnika i 805 zaposlenih, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

U Srbiju je dopremljeno 2.400 doza ruske vakcine Sputnjik V.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će ruska vakcina biti u upotrebi odmah posle Nove godine, jer je potrebno dan-dva za uvoznu dozvolu i sertifikat za upotrebu, prenosi Fonet.

Prema planu vakcinacije, prvo su vakcininsatni korisnici staračkih domova, a kako je rekao minstar zdravlja Zlatibor Lončar, u sredu je počela i vakcinacija zdravstvenih radnika, prenosi RTS.

Prioritet imaju zdravstveni radnici koji rade u Kovid odeljenjima, a potom i svi ostali. Nakon njih, vakcinu mogu da prime zaposleni u prosveti, slede vojska, policija i ostali državni službenici, i na kraju hronični bolesnici.

U Srbiji je trenutno u upotrebi samo Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19. Kako je najavljeno, do kraja januara bi trebalo da stigne do 80 hiljada doza vakcine tog proizvođača.

"Nova godina veliki ispit, okupljanja rizična"

Prema odluci Vlade Srbije, donetoj na predlog Kriznog štaba, ugostiteljski objekti 31. decembra i 1. januara raditi do 18h, dok prodavnice mogu da rade do 20h. Svim ostalim danima, sve ostaje otvoreno do 20h i tako će biti do 11. januara.

Zabranjeno je i okupljanje više od pet osoba, a članovi Kriznog štaba apelovali su na građane da se ne okupljaju u većem broju ni na privatnim proslavama.

Imunolog Srđa Janković je ocenio da bi svako okupljanje više od pet osoba moglo da dovede do toga da nova godina počne pogoršanjem epidemiološke situacije.

On je za RTS ocenio da su okupljanja i dalje rizična jer se virus prenosi, bez obzira na to što broj novozaraženih opada. Podsetio je i da su bolnice i dalje pune i da je broj preminulih veliki.

Janković je ocenio da je dobro što je vakcinacija počela, ali da je još rano govoriti o kolektivnom imunitetu, te da je najbolja zaštita sprečavanje zaražavanja i obolevanja.

XS
SM
MD
LG