Linkovi

Od korone preminulo 49, ljudi novozaraženih 3.823, Vlada Srbije ublažila mere


Ilustracija - Koronavirus
Ilustracija - Koronavirus

U poslednja 24 sata, do petka u 15 sati, u Sbiji je od posledica koronavirusa preminulo 49 ljudi, registrovana su 3.823 nova slučaja od testiranih 14.794, izjavio je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović.

U bolnicama se od koronavirusa leči 9.699 obolelih, respiratore koristi 300 pacijenata, a zaraženo je više od 2.500 zdravstvenih radnika, preneo je FoNet.

Od početka epidemije obolelo je 321.137 osoba, a preminuo je 2.931 pacijent.

"Ovi podaci jasno govore da mi pred sobom još imamo tešku epidemiološku situaciju", rekao je Tiodorović i dodao da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Produženo radno vreme trgovina i ubostiteljskih objekata

Vlada Srbije usvojila je u petak izmenjenu Uredbu o sprečavanju i suzbijanju zarazne bolesti Kovid 19, pa će za predstojeći vikend svi trgovinski i ugostiteljski objekti moći da rade do 20 časova, uz poštovanje epidemioloških mera.

Odluka se odnosi na sve zatvorene trgovinske centre i slične objekte u kojima se obavlja trgovina na malo, čija je površina veća od 300 kvadratnih metara, a naloženo je da može da bude samo jedan posetilac na devet kvadratnih metara.

Redari će biti u obavezi da kontrolišu poštovanje epidemioloških mera u objektima - nošenje maski, držanje fizičke distance i broj dozvoljenih posetilaca, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da će na terenu biti angažovan povećan broj sanitarnih inspektora, koji će kontrolisati poštovanje mera u objektima i hotelima, naročito na Kopaoniku i Zlatiboru.

Nastavljena vakcinacija

Vakcinacija u Srbiji nastavlja se u gerontološkim centrima, a danas bi vakcinu trebalo da primi 100 korisnika Gerontološkog centra u Nišu.

Vakcinaciju će obavljati radnici niškog Doma zdravlja. Direktor te ustanove Milorad Jerkan rekao je za RTS da se očekuje da vakcinu primi više od 100 korisnika, preneo je FoNet.

Kako je rekao, svi koji u ovom trenutku budu mogli, biće obuhvaćeni vakcinacijom.

On je naveo da nema većih nuspojava i da je osoblje imalo nekoliko dana onlajn predavnja i da su spremni za posao koji ih očekuje.

XS
SM
MD
LG