Linkovi

U Srbiji novozaraženih 2.693, preminulo 47 ljudi, u utorak o merama za Novu godinu


Arhiva - Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine, tokom pandemije koronavirusa, 2. aprila 2020. (Foto: Rojters, Feđa Grulović)
Arhiva - Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine, tokom pandemije koronavirusa, 2. aprila 2020. (Foto: Rojters, Feđa Grulović)

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do nedelje u 15 sati, registrovano 2.693 novoregistrovanih slučajeva zaražavanja koronavirusom, od 11.399 testiranih. Preminulo je 47 ljudi, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Ukupan broj hospitalizovanih u Srbiji je 9,731, dok je 305 njih na respiratorima.

Organizovanje dočeka Nove godine kao da se ništa ne dešava bilo pogubno u borbi protiv koronavirusa i toga su sada svesni i oni koji će najviše ekonomski izgubiti zbog toga, izjavio je u nedelju epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon.

"Stav medicinskog dela vrlo je čvrst po tom pitanju. Vi ste čuli da smo pominjali i protest", rekao je Kon za TV Prva, prenosi Beta.

Kada je reč o vakcini, Kon kaže da nije imao dilemu da li da je primi i da postoji Agencija za lekove. Kada ona odredi da je bezbedno, to je onda bezbedno, naglasio je on, dodajući da je država garant da je vakcinancija najbezbednija moguća u ovom trenutku i da ne treba razmišljati koju vakcinu primiti, jer će sve dozvoljene vakcine biti bezbedne.

"Mi sad imamo oružje u ruci, vakcinu, i uveren sam da će sledeće godine sve će biti drugačije u dobrom smeru", rekao je Kon. Dodao je da je optimista, ali da su bolnice i dalje pune i da sada treba biti najoprezniji.

Brnabić: Krizni štab u utorak o merama za Novu godinu

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se doneti odluka o merama za Novu godinu.

Brnabić je u subotu uveče rekla da je komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje, objašnjavajući da medicinski deo Štaba brine "o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana", dok ona kao predsednica Vlade i peostali, "privredni deo" Kriznog štaba mora da sagledaa i druge aspekte i kako mere utiču na privredu.

"Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra. Samo testiranje dnevno nosi, kada imate 20.000 testova, oko 700-720.000 evra" rekla je Brnabić za Kurir TV.

To je ozbiljna borba da se te dve stvari pomire, a morate da brinete i o mentalnom stanju nacije, kazala je ona.

Medicinski deo Kriznog štaba nije bio za popuštanje mera ovog vikenda, ali je pronađen dobar kompromis. Broj novozaraženih pada, a privreda radi, rekla je ona.

XS
SM
MD
LG