Linkovi

Zdravstveni zvaničnici: Novi sistem nadzora povratnika u Srbiju dobro funkcioniše


Arhiva - Zdravstveni radnik drži test na koronavirus.
Arhiva - Zdravstveni radnik drži test na koronavirus.

Zdravstveni zvaničnici u subotu su ocenili da novuvedeni sistem nadzora pandemije koronavirusa na granicama Srbije odlično funkcioniše i da je već dao određene rezultate.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da se za nadzor prijavilo oko 4.500 građana koji su se vratili sa godišnjih odmora, dok je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je da se mere zdravstvenog nadzora, koje su stupile na snagu u petak u 18 časova, primenjuju na sve zemlje, s obzirom na to da je u najvećem broju evropskih država epidemiološka situacija nepovoljnija nego u Srbiji

Novozaraženih 83 od 5.959 testiranih, preminula jedna osoba

U Srbiji su u poslednja 24 sata, do subote u 15 sati, među 5.959 testiranih uzoraka potvrđena još 83 slučaja zaraze koronavirusom, a od posledica infekcije umrla je jedna osoba, saoptio je Krizni štab.

Na bolničkom lečenju su 323 pacijenata, od kojih 23 na respiratorima.

"Sistem nadzora pandemije korona virusa je napravljen da pomogne ljudima i on već daje odlične rezultate", rekao je Predag Kon za TV Pink, prenosi FoNet, navodeći da "najveći rizik dolazi od onih koji se sa odmora vraćaju u Srbiju".

Razlika je u tome da više nije na njima da li će sami da se jave u kovid ambulantu, već će to morati da urade po zakonu, ukoliko osete zdravstvene poteškoće, naglasio je poručio je Kon.

Građanima koji ne mogu elektronski da se prijave, to treba da urade odlaskom kod svog izabranog lekara.

Darija Kisić Tepavčević rekla je za TV Prva da procene po kojima je u Crnoj Gori rizik od zaražavanja 25 puta veći nego u Srbiji, a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini između pet i deset puta veći, zasnovan na podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, koji računa kolika je šansa za infekciju koronavirusom u dvonedeljnom periodu.

Napomenula je da je kazna za nepoštovanje novih mera za povrtnike u Srbiju "zakonski regulisana", ali nije precizirala kakve kazne su propisane za neprijavljivanje putovanja. Ukazala je da Krizni štab ne želi da "stavi akcenat na kazne", već na ličnu odgovornost.

"(Bolja situacija u Srbiji) ne sme da nas uljuljka... Uopšte ne treba da pričamo o kaznama, to nije poenta... Niko ne može da me ubedi da će potencijalna sankcija bila veći podsticaj da se prijavi nego želja da se ostane zdrav. (Apelovanje na savest) mora da bude dovoljno", navela je Kisić Tepavčević, prenosi N1.

Ona je dodala i da gradjani ne treba da popuste sa disciplinom u periodu slava koji uskoro počinje, kao i da je nastava za đake trenutno organizovana sa "maksimalnom predostrožnošću".

Ocenila je i da će početak akademske godine na fakultetima predstavljati povećani rizik.

XS
SM
MD
LG