Linkovi

Danas počinje pojačani nadzor za putnike iz inostranstva - šta građani treba da znaju


 Putnici na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu
Putnici na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu

Nove mere Kriznog štaba za putnike koji se u Srbiju vraćaju iz inostranstva stupiće na snagu u 18 sati i podrazumevaće pojačan zdravstveni nadzor.

Oni će pri prelasku grnaice dobiti zdravstveno upozorenje sa svim obavezama koje treba da preduzmu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prvi korak je test samoprocene na koronavirus koji se popunjava elektronski na internet adresi e-zdravlje.gov.rs. Rezultat ovog testa će im reći da li treba da se jave u kovid ambulantu. Ovaj test građani treba sačuvaju ili odštampaju kako bi imali dokaz o urađenom testu.

Građani treba da odu u kovid ambulantu samo ako im rezultat testa na to ukaže, a ne po automatizmu, čime se izbegavaju gužve.

Period zdravstvenog nadzora traje 10 dana posle kojeg građani, koji posle prvog testa nisu morali da se jave u kovid ambulante, treba još jednom da urade test samoprocene na Covid 19.

Ukoliko im i taj drugi test pokaže da nema potrebe da idu kod lekara, period pojačanog nadzora prestaje da važi.

Građani koji ne mogu da ispune upitnik elektronski, treba da se jave telefonom Zavodu za javno zdravlje u svom gradu i dobiće sva uputstva.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da svako nepostupanje po ovim uputstvima predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i ugrožavanje sopstvenog zdravlja i zdravlja kompletnog stanovništva.

Ipak, nigde se ne navode da li će nepoštovanje mera biti novčano ili na drugi način kažnjavano.

"Porast broja obolelih u Srbiji u narednih 15 dana"

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je da se zbog povratka putnika sa letovanja u inostranstvu i drugih faktora, u narednih 10 do 15 dana može očekivati porast broja obolelih od koronavirusa.

Govoreči o građanima koji se vraćaju iz inostranstva, Tiodorović je za RTS rekao da im nije ograničeno kretanje i komuniciranje, a da deca koja se vraćaju sa letovanja ne bi trebalo da idu u školu i vrtić deset dana.

On je upozorio na masovna okupljanja unutar Srbije po kafićima i splavovima i rekao da se dešava da kada u jednom mestu budu pojačane kontrole, te manifestacije se presele u drugo mesto i da se to dešava u celoj zemlji.

Apelovao je na građane da poštuju mere, nose maske i drže distancu.

XS
SM
MD
LG