Linkovi

Putin hvali rusku reakciju na pandemiju uprkos kontroverzama zbog brojki


Vladimir Putin, predsednik Rusije (Foto: Sputnik/Alexei Nikolskyi/Kremlin via REUTERS)
Vladimir Putin, predsednik Rusije (Foto: Sputnik/Alexei Nikolskyi/Kremlin via REUTERS)

Leonid Šulkov preminuo je u Moskvi pošto je jedanaest dana proveo na respiratoru. U izveštaju patologa notirano je da je Šulkov bolovao od koronavirusa - ali ta bolest, kako ukazuje njegov sin Sergej, nije navedena kao uzrok njegove smrti.

“Tačno, bolovao je od bolesti bubrega i dijabetesa - ali da nije imao Kovid 19 danas bi bio živ. Da smo znavi prave brojske obolelih i preminulih to bi nam pomoglo da ranije potražimo bolnički smeštaj", napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk njegov sin Sergej, objavila je agencija Asošijeted pres.


Predsednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da je ta zemlja tokom krize koju je izazvao koronavirus imala minimalne gubitke. Putin je rekao da je Rusija bila uspešnija od Sjedinjenih Država gde su se, kako je ocenio, isprečili politički interesi.

“Ide nam glatko. Situaciju sa koronavirusom rešavamo samouevreno i sa minimalnim gubicima. To se međutim ne dešava u Sjedinjenim Državama”, rekao je Putin ruskoj državnoj televiziji - objavila je agencija Rojters.

Svoje tvrdnje Putin je obrazložio stavom da su ruske federalne i lokalne vlasti blisko sarađivale bez, kako je ustvrdio, bilo kakvih nesuglasica – za razliku od, primetio je, Sjedinjenih Država.

“Ne mogu da zamislim da neko od članova ruske vlade ili predstavnika regiona kaže da neće primeniti ono što vlada ili predsednik zatraže. Čini mi se da je problem to što su partijski interesi prevladali interese društva u celini interese naroda”, rekao je Putin.

Putin je zaključio da globalna pandemija virusa ukazuje na duboku unutrašnju krizu koja datira od pobede na predsedničkim izborima 2016. godine i napore njegovih protivnika da podriju legitimet predsednika SAD-a.

Rusija, država u kojoj je potvrđeno nešto manje od 530.000 potvrđenih slučajeva, treća je u svetu po broju obolelih – iza Brazila i Skedinjenih Država.

Zvaničan broj smrtnih slučajeva iznosi oko 7.000 – štoje mnogo manje od zvaničnih podataka koje su objavile SAD. U toj zemlji broj preminulih premašio je 115.000.

Međutim, način na koji se Rusija bori sa pandemijom koronavirusa je nepoznanica za svet – dok su ruski statistički podaci o koronavirusu na meti kritika zbog moguće neverodostojnosti.

Ruski zvaničnici kategorički odbacuju takve tvrdnje.

“Nikada nismo manipulisali zvaničnom statistikom", izjavila je zamenica premijea Rusije Tatjana Golikova.

Teško je utvrditi tačne podatke o posledicama pandemije jer države na različite načine broje smrtne i potvrđene slučajeve. Takođe, testiranje na virus varira od države do države.

Međutim, nekoliko faktora moglo bi uticati na formulisanje podataka o niskoj stopi smrtnosti u Rusiji - od načina na koji se broje smrtni slučajevi, mogućoj sklonosti da se statistika poboljšava, ogrmonim geografskim područjem Rusijem, kao i kraćim životnim vekom stanovništva.

Naime, podaci o preminulima u Rusiji tokom aprila su udvostručeni u trenutku kada Svetska zdravstvena organizacija izrazila sumnje kako je moguće da država, koja je treća na svetu po broju obolelih, ima tako nisku stopu smrtnosti.

Istovremeno, ruski zdravstveni radnici upozoravali su da su bolnice ostale bez smeštajnih kapaciteta za pacijente i da medicinsko osoblje nema dovoljno sredstava za tretman obolelih.

Još jedna od kontroverzi su požari koji su se dogodili u dve bolnice - u Sankt Peterburgu i moskovskoj oblasti. Nesreće u kojima je poginulo najmanje šest pacijenata, kako su saopštile ruske vlasti, povezane su sa upotrebom respiratora Avent - M, koje je Rusija isporučivala i SAD-u kao plaćenu pomoć u borbi protiv globalne pandemije koronavirusa.

XS
SM
MD
LG