Linkovi

Zvaničnici u SAD upozoravaju na nove restrikcije ako broj zaraženih nastavi da raste


Testiranje na koronavirus u Lizburgu, u Virdžiniji (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)
Testiranje na koronavirus u Lizburgu, u Virdžiniji (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)

Dok se američke države otvaraju, brojni gradovi i okruzi širom Amerike upozoravaju na povećanje broja slučajeva zaraze, dok neke bolnice beleže nagli skok broja pacijenata.

Savezne države širom Sjedinjenih Država napreduju sa planovima za ponovno otvaranje, iako stručnjaci upozoravaju da stiže novi talas pandemije. Lekar sa univerziteta Harvard Ašiš Dža kaže da bi broj smrtnih slučajeva u Americi mogao da pređe cifru od 200 hiljada do septembra.

“Ako ne preduzmemo mere, budućnost je mračna. Veliki broj ljudi će se razboleti , a mnogi će umreti.”

Zdravstveni zvaničnici navode da je nepoštovanje mera pokrivanja lica i socijalnog distanciranja razlog za povećanje.

U petak su takođe saopštili da bi Amerikanci trebalo da nastave da poštuju mere socijalnog distanciranja i upozorili da će države možda morati da ponovo uvedu oštre restrikcije ako bude naglog rasta broja slučajeva Kovida 19.

"Ako bude novog rasta broja slučajeva, naročito dramatičnog, važno je prepoznati da će možda ponovo biti potrebne mere kao što su one uvedene u martu", rekao je zamenik direktora američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Džej Batler i naglasio da bi građani trebalo da drže distancu od dva metra, da redovno peru ruke i pokrivaju lice da bi smanjili rizik od zaraze.

Florida je jedna od 20 saveznih država u kojima je zabeležen porast broja zaraženih. Uprkos najvećem povećanju broja slučajeva u toj državi do sada, guverner Ron Desantis izjavio je da će škole biti otvorene na jesen.

“Nastavnici u školama, nema ničeg što može da bude zamena za instrukcije sa ličnim kontaktom.”

Stručnjak za infektivne bolesti, doktorka Ejlin Marti, kaže da je otvaranje škola moguće, ali bi moglo da predstavlja izazov kada se radi o merama predostrožnosti.

“Ako se sprovodi na pravilan način i ako svi, uključujući decu, preuzmemo odgovornost. Ako možemo da pronađemo rešenje i imamo na umu rizike i kako da ih svedemo na minimum.”

Od praznika Dana sećanja, u Teksasu je zabeleženo povećanje od 36 odsto odlazaka u bolnicu u vezi sa Kovidom 19.

“Sve više sam zabrinuta da se približavamo katastrofi", upozorila je zvaničnica okruga Heris Lina Hidalgo.

Teksas je zabeležio najveće dnevno povećanje broja zaraženih ove nedelje.

“Kada god da je počelo, stvari su počele da se otvaraju i svi smo nosili maske, ali kako su nedelje prolazile mi smo se opuštali, prali ruke i nismo mnogo razmišljali, a na kraju eksplozija”, objašnjava stanovnik Dalasa, zaražen koronom, Ari Disraeli.

U Kanzasu, zvaničnici su prijavili da je druga osoba testirana pozitivno na koronavirus posle masovne zabave na bazenu u blizini jezera Ozark.

XS
SM
MD
LG