Linkovi

Studija: Lek za malariju povećao rizik od smrti pacijenata sa Kovidom 19


Predsednik Tramp rekao je novinarima da uzima cink i hidroksiklorokin iz preventivnih razloga, 18. maja 2020.

Lek za malariju hidroksiklorokin, za koji je predsednik Donald Tramp rekao da ga uzima kao preventivni tretman za koronavirus, povezan je sa povećanim rizikom smrti kod pacijenata sa Kovidom 19, pokazala je studija koja je objavljena u medicinskom žurnalu Lanset.

U toku studije, praćeno je više od 96.000 ljudi hospitalizovanih sa Kovidom 19, a pokazalo se da je kod osoba lečenih tim lekom, postojao veći rizik da razviju neregularni ritam srca, odnosno aritmiju, koja je vodila do naglog prestanka rada srca.

Potražnja za hidroklorokinom, lekom koji je odobren pre više decenija, naglo je porasla od kada je Tramp početkom aprila počeo da ga pominje kao tretman za koronavirus. Ranije ove nedelje, iznenadio je svet kada je priznao da uzima taj lek kao zaštitu od koronavirusa.

Autori studije iz Lanseta kažu da ti lekovi ne bi trebalo da se koriste za lečenje Kovida 19 van kliničkih proba, dok rezultati tih testova ne budu dostupni, kako bi mogla da se potvrdi bezbednost i efikasnost tih lekova kod pacijenata koji imaju Kovid 19. Autori kažu da nisu mogli da potvrde da li je uzimanje tog leka bilo od koristi pacijentima sa koronavirusom.

Pre nekoliko nedelja, Tramp je promovisao hidroksiklorokin kao potencijalni tretman na osnovu jednog pozitivnog izveštaja o njegovoj upotrebi protiv virusa, međutim kasnije studije su ustanovile da lek nije koristan. Američka uprava za hranu i lekove u aprilu je upozorila protiv korišćenja tih lekova.

Studijom objavljenom u Lansetu razmotreni su podaci iz 671 bolnice, gde je 14.888 pacijenata dobijalo ili hidroksiklorokin ili klorokin, sa ili bez uzimanja antibiotika (antibiotski makrolida) a 81.144 pacijenata nije dobijalo ni jedan od tih lekova.

XS
SM
MD
LG