Linkovi

Širom sveta raste strah od drugog talasa koronavirusa


Provera temperature zaposlenima u Japanu (Foto: AP/Eugene Hoshiko)
Provera temperature zaposlenima u Japanu (Foto: AP/Eugene Hoshiko)

Širom sveta rastu strahovanja od drugog talasa zaraze Kovidom 19, sa rekordnim dnevnim porastom broja obolelih u Indiji, upozorenjima protiv prevelikog opuštanja u Evropi i rastom broja hospitalizacija u pojedinim američkim državama, prenosi agencija Rojters.

Zdravstveni zvaničnici strahuju da bi neke države, suočene sa katastrofalnim posledicama restriktivnih mera, mogle da ih ukinu prebrzo, te da bi koronavirus mogao da se širi tokom masovnih protesta protiv rasizma u svetu.

Na Volstritu je u četvrtak zabeležen najveći pad berzanskih indeksa poslednja tri meseca zbog straha od novog talasa pandemije, mada su u petak ponovo porasli.

U Kini, gde je izbio koronavirus, zabeležena su dva nova slučajeva zaraze u prestonici Pekingu, dan nakon što je gradska vlada odložila realizaciju planova za povratak pojedinih učenika u škole. Takođe su zatvoreni delovi svih šest velikih prehrambenih velikoprodajnih lanaca.

U Indiji je ponovo uspostavljen javni saobraćaj, otvorene kancelarije i tržni centri posle gotovo 70 dana restrikcija, iako su zdravstveni zvaničnici upozorili da zemlja još nije blizu vrhunca epidemije.

Ministarstvo zdravlja te zemlje saopštilo je da je broj obolelih u petak porastao za 10.956, što je rekord. Zvanični broj žrtava, 8.498, je međutim relativno mali.

Evropa

Tempo rasta broja slučajeva koronavirusa usporava u većem delu Evrope, ali zdravstveni eksperti ističu da postoji umereni do visoki rizik da bi zbog pojave novozaraženih posle ukidanja restriktivnih mera možda bilo potrebno uvođenje novih restrikcija.

"Početni talas prenošenja bolesti prošao je vrhunac u svim zemljama, osim u Poljskoj i Švedskoj", saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, predviđajući umereno ubrzanje rasta broja zaraženih u Evropi u narednim nedeljama.

"Takav porast, ako se brzo ne kontroliše, mogao bi da optereti zdravstvene sisteme, kao što je to bio slučaj u martu i aprilu u nekoliko članica EU i u Velikoj Britaniji," saopštio je centar, ali i dodao da vlada sada imaju mere za proveru i promenu uzlaznog trenda za dve do tri nedelje.

Direktorka evropskog centra Andrea Amon naglasila je važnost održavanja fizičke distance, lične higijene i "pravilnog respiratornog ponašanja".

"Ovo nije gotovo. Moramo da budemo oprezni", upozorila je komesarka EU. za zdravlje Stela Kiriakides i pozvala članice da nastave sa testiranjem građana i praćenjem kontakata sa zaraženima dok postepeno otvaraju biznise i granice.

Zvaničnici strahuju da bi virus mogao da se proširi među desetinama hiljada demonstranata koji u evropskim gradovima protestuju protiv rasizma posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Poziv na solidarnost

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u četvrtak da je "pretnja od novog talasa i dalje veoma realna".

"Moramo da imamo na umu da, iako se situacija poboljšava u Evropi, globalno se pogoršava. I dalje će nam biti potrebna globalna solidarnost da u potpunosti porazimo ovu pandemiju", poručio je Tedros u Ženevi.

U oko šest američkih država, među kojima su Teksas i Arizona, raste broj hospitalizacija što je podstaklo strahovanja da bi otvaranje ekonomije moglo da dovede do novog talasa zaraza. Alabama, Florida, Severna i Južna Karolina, Oregon i Nebraska su u četvrtak zabeležili rekordan broj novih slučajeva. koronavirusa.

U Sjedinjenim Državama je od Kovida 19 do sada preminulo više od 113 hiljada ljudi, a taj broj bi do septembra mogao da bude najmanje 200 hiljada, rekao je za kablovsku mrežu CNN šef Instituta za globalno zdravlje na Univerzitetu Harvard Ašiš Dža.

Dža je naglasio da su Sjedinjene Države jedina velika zemlja koja je počela da otvara ekonomiju a da nije dovelo rast broj slučajeva do kontrolisanog nivoa - što znači da broj ljudi koji su pozitivni na koronavirus bude 5 odsto ili niže najmanje 14 dana.

Prema analizi agencije Rojters, ta cifra je proteklih nedelja bila između 4 i 7 odsto na nacionalnom nivou.

XS
SM
MD
LG