Linkovi

SAD ograničile putovanje iz Brazila zbog koronavirusa


Aerodrom u Braziliji, (Foto: Rojters/Adriano Machado)

Predsednik SAD Donald Tramp doneo je odluku o zabrani putovanja iz Brazila, koji je drugi u svetu po broju zaraženih od koronavirusa.

Bela kuća saopštila je da predsednik preduzima "odlučnu akciju da bi osigurao da stranci koji su bili u Brazilu ne postanu izvor dodatnih zaraza u našoj zemlji". Zabrana će stupiti na snagu u četvrtak.

Odluka se odnosi na strance koji žele da dođu u Sjedinjene Države, a bili su u Brazilu tokom proteklih 14 dana, što je period u kojem neko može da bude zaražen od koronavirusa i da zarazi druge, a da nema simptome. Slične zabrane uvedene su za Kinu i Evropu.

Iz zabrane su izuzeti građani koji imaju dozvolu za stalni boravak u SAD i njihove porodice uz, kako je Tramp rekao, "slobodan protok trgovine".

U Brazilu je od koronavirusa zaraženo više od 360 hiljada ljudi, dok je najmanje 22 hiljade preminulo. Međutim, ultra-desničarski predsednik Žair Bolsonaro je mesecima pokušavao da umanji ozbiljnost zaraze, pozivao biznise da se otvore i odbacivao mnoge preporuke za socijalno distanciranje.

Bolsonaro je koronavirus opisivao kao "mali grip" i poručivao da će uništena ekonomija ubiti više ljudi nego bolest. Brazilce koji su zabrinuti zbog koronavirusa nazvao je neurotičnim.

Međutim, pojedini eksperti upozoravaju da se zdravstveni sistem raspada, a da broj žrtava još nije dostigao vrhunac. Upozorili su i da je broj žrtava među starosedelačkom populacijom dvostruko veći nego bilo gde drugo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG