Linkovi

SZO proglasila Latinsku Ameriku novim epicentrom pandemije koronavirusa


Pogrebni radnici sahranjuju telo čoveka koji je navodno preminuo od kovida 19, na groblju u Vila Formosi, u predgrađu Sao Paula, Brazil, 22. maja 2020. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Pogrebni radnici sahranjuju telo čoveka koji je navodno preminuo od kovida 19, na groblju u Vila Formosi, u predgrađu Sao Paula, Brazil, 22. maja 2020. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)

Latinska Amerika novi je epicentar pandemije koronavirusa, objavila je Svetska zdravstvena organizacija u ponedeljak, dok dnevni broj preminulih u tom regionu sada premašuje rast koji postoji u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

SZO je u ponedeljak saopštila da je zabeleženo 938.000 slučajeva povezanih sa Kovidom 19 u Latinskoj Americi i na Karibima i gotovo 50.000 smrti po danu. Brazil, Čile i Ekvador vodeći su na listi Centralne i Južne Amerike sa najviše slučajeva.

U Sjedinjenim Državama, kovid 19 je ubio oko 26.000 korisnika staračkih domova, izvestila je vlada, što je gotovo jedna četvrtina ukupnog broja smrtnih slučajeva u SAD od ove bolesti. Oko 450 zaposlenih u staračkim domovima takođe je preminulo od Kovida 19.

"Ovi podaci, detaljni podaci iz svih delova zemlje, jasno pokazuju da su starački domovi devarstirani virusom", rekli su direktor CDC-a Robert Redfild i šefica Centra za medicinske usluge Sima Verma u zajedničkom pismu guvernerima država u SAD.

Kovid 19 posebno je razoran za starije ljude, od kojih mnogi već imaju zdravstvene probleme. Neki stručnjaci kažu da bi broj slučajeva kovida u staračkim domovima mogao da bude i podcenjen, budući da bi neke smrti mogle da budu pripisane drugim uzrocima.

Federalni zvaničnici preporučuju jednokratni test za sve stanovnike staračkih domova i osoblje i nedeljni test koji bi tome sledio. Verma takođe kaže da starački domovi moraju da budu "ekstremno oprezni" pre nego što odluče da otvore svoja vrata za posetioce.

Ona je takođe rekla da je njena kancelarija povećala kazne za staračke domove koji nisu preduzeli predviđene mere protiv širenja zaraze.

Ponovo Ebola, uz kovid i boginje

U Demokratskoj Republici Kongo (DRK), vlasti su izvestile o novom izbijanju zaraze smrtonosnim virusom ebola, istog dana kada je objavljeno da ta zemlja ima 3.200 slučajeva kovida 19.

Ministrstvo zdravlja DRK sapštilo je da je registrovano šest slučajeva u oblasti duž reku Kongo, na granici sa Repulikom Kongo.

To se dogodilo baš kada je DRK planirala da proglasi kraj prethodne epidemije ebole u Severnom Kivu, istočnoj oblaski DRK.

Epidemija kovida 19 i ebole dolazi u DRK povrh onoga za šta zvaničnici kažu da je svetsko najveće žarište ospica.

U međuvremenu, širom sveta, mnoge turističke destinacije počele su da u ponedeljak ponovo otvaraju vrata za posetioce, uključujući i Florida kiz, koloseum u Rimu, grčke hotele, plaže u Turskoj i muzeje u Holandiji. Svi posetioci pozvani su da preduzimaju prikladne mere opreza.

XS
SM
MD
LG