Linkovi

Putinov portparol u bolnici zbog koronavirusa


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Foto: Valery Sharifulin/TASS/Rojters)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je zaražen koronavirusom i da se leči u bolnici.

Peskov, jedan od ključnih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je u utorak novinskoj agenciji Interfaks: "Da, razboleo sam. Lečim se".

Zaražena je i Peskova supruga, profesionalna klizačica Tatjana Navka. Ona je rekla novinarima da je Peskovo zdravstveno stanje "zadovoljavajuće" i da su oboje odlučili da budu u bolnici da ne bi zarazili ostatak porodice.

Peskov je Putinov portparol od 2008. godine, ali je počeo da radi s njim početkom 2000-tih. Prema navodima novinske agencija Tass, Peskov je rekao da je poslednji put lično video Putina "pre više od mesec dana".

Novinari koji izveštavaju iz Kremlja tvitovali su da je Peskov poslednji put viđen u javnosti 30 aprila "na sastanku sa Vladimirom Putinom". Nije poznato da li to znači da su bili u istoj sobi, s obzirom na to da ruski lider proteklih nedelja održava sastanke putem telekonferencije.

Od prvih dana epidemije, ruski predsednik je smanjio broj sastanaka i prebacio se na održavanje dnevnih video poziva sa članovima kabineta i saradnicima.

Vest o tome da je Peskov zaražen koronavirusom objavljena je dan nakon što je Putin rekao da je Rusija uspešna u usporavanju zaraze i najavio ublažavanje pojedinih restriktivnih mera.

Rusija, druga u svijetu po broju oboljelih, u utorak je prijavila više od 232 hiljade potvrđenih slučajeva Kovida 19 i najmanje 2.100 žrtava. Pre nego što je Putin u ponedeljak najavio popuštanje mera, zdravstveni zvaničnici registrovali su rekordan broj novih slučajeva, više od 11.600. U utorak je takođe prijavljeno gotovo 11.000 novih slučajeva.

Ruski premijer Mihail Mišustin objavio je 30 aprila da je pozitivan na koronavirus i da planira da se samoizoluje. Mišustinov portparol rekao je u ponedeljak da se premijer " i dalje leči u jednom od državnih zdravstvenih objekata", ali nije izneo detalje o njegovom zdravstvenom stanju.

Zaraženi su i ministar građevinarstva Vladimir Jakušev i ministarka kultuke Olga Ljubimova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG