Linkovi

Više od 350 hiljada smrtnih slučajeva u svetu od Kovida 19


Putnici sa maskama stoje u redu, da bi se ukrcali na svoje letove, na terminalu za domaći saobraćaj na aerodromu Gimpo u Seulu, 27. maja 2020. (Foto: AP)

Broj smrtnih slučajeva izazvanih pandemijom koronavirusa prevazišao je 350 hiljada na globalnom nivou.

Istovremeno, Južna Koreja je prijavila najveći broj novih slučajeva u poslednjih 49 dana. Vlasti se fokusiraju na testiranje radnika velike kompanije za prodaju preko interneta - Koupang, pošto su desetine slučajeva povezane sa lokacijom u blizini Seula, koja pripada toj firmi.

Južnokorejski Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da su svi novi slučajevi, sa izuzetkom svega 40, zabeleženi u okolini Seula. Ta zemlja je bila jedno od prvih mesta na kojima je zaraza uzela maha, a sada je jedva među 50 na vrhu liste po broju potvrđenih slučajeva, prema statistici koju prikuplja baltimorski Univerzite Džons Hopkins.

Brazil je u međuvremenu postao veliki problem, i sada zaostaje samo za SAD po broju inficiranih. U utorak, najveća južnioamerička zemlja prijavila je najviše smrtnih slučajeva od svih zemalja sveta - 1.039. Bio je to peti uzastopni dan da je Brazil bio na vrhu te mračne liste.

Indija je u sredu prijavila svoj rekord - 6.000 novih slučajeva, čime je ukupan broj u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta prevazišao 150 hiljada.

Meksiko

Meksiko je takođe saopštio da je došlo do zabrinjavajuće eskalacije u epidemiji koronavirusa - rekordna 501 smrt i 3.455 novih potvrđenih slučajeva zaraze.

Kao i mnoge druge vlade širom sveta, Meksiko razmatra dve opcije - nastavak naredbe da se ostane kod kuće i upražnjava društveno distanciranje ili obnavljanje ekonomskih aktivnosti.

Predsednik Andres Manuel Lopes Obrador rekao je novinarima da su njegovi savetnici razgovarali o mogućim koracima za ponovno otvaranje zemlje i da bi do kraja nedelje mogli da objave plan o povratku dece u škole. Takođe je izjavio da planira da obiđe različite meksičke savezne države i razgovara sa lokalnim zvaničnicima o ublažavanju restrikcija.

SAD

U susednim SAD, guverneri saveznih država nastavljaju da povlače naredbe o zatvaranju, a među njima je Stiv Sisolak u Nevadi, koji je objavio da će se kockarnice u Las Vegasu otvoriti 4. juna, deset nedelja pošto je ta ključna industrija prestala da radi.

“Pozivamo posetioce iz svih krajeva zemlje, da dođu, da se lepo provedu, ništa drugačije nego što je bio slučaj pre, ali bićemo oprezni", rekao je Sisolak.

Novi Zeland i Australija

Novi Zeland prijavio je veliki uspeh u oporavku od koronavirusa. Zvanično, od srede, u toj zemlji u bolnicama više nema pacijenata koji boluju od Kovida 19.

Zdravstveni zvaničnici kažu da je na Novom Zelandu trenutno samo 21 aktivan slučaj, pošto je zemlja uvela vrlo striktno zatvaranje na pet nedelja, pre nego što je počela postepeno da ublažava mere, krajem aprila.

Novi Zeland i Australija trenutno rade na zajedničkom planu da promene svoje zabrane putovanja, kako bi dozvolili kretanje ljudi između dve zemlje, a premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da bi nacrt mogao da bude spreman početkom juna.

Virusi i mutacije
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG