Linkovi

SZO: Svet i dalje usred prvog talasa pandemije


Amblem Svetske zdravstvene organizacije u sedištu u Ženevi (REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)
Amblem Svetske zdravstvene organizacije u sedištu u Ženevi (REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorio je da je svet i dalje u centru pandemije koronavirusa, dok pojedine države nastoje da je suzbiju, a preostale popuštaju restriktivne mere – uprkos porastu broja novoobolelih.

“U sredini smo prvog globalnog talasa. I dalje smo u fazi kada se bolest razvija”, izjavio je Majk Rajan – izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Rajan je rekao da je broj obolelih u porastu u Južnoj Americi, Južnoj Aziji i drugim područjima sveta.

“Stanje je podložno promenama u bilo kom trenutku”, rekao je Rajan uz upozorenje da Severna Amerika, Evropa i Jugoistočna Azija – kao i preostali delovi sveta ne bi trebalo prebrzo da popuštaju restriktivne mere.

Zvaničnik SZO za hitno delovanje uputio je upozorenje pre zvanične pojave drugog talasa – što je izazvalo zabrinutost građana koji se protive trendu brzog otvaranja država širom sveta.

Prethodno je Tedros Gebrejesus, čelnik SZO, objavio da će se privremeno prekinuti testiranje leka hidroksihlorokina u okviru nastojanja pronalaska efikasne terapije za koronavirus. Gebrejesus je, govoreći o tome, ukazao na naučnu studiju medicinskog žurnala The Lancet čiji su autori ukazali na procenu veće smrtnosti pacijenata koji su uzimali taj lek.

On je istakao da je medikament prihvaćen kao bezbedan za upotrebu kod pacijenata obolelih od autoimunih bolesti poput malarije.

Ukazano je i da do sada nije bilo nikakvih problema tokom testiranja hidroksihlorokina koje su sprovodili stručnjaci SZO – ali da je proces privremeno obustavljen usled mera predostrožnosti.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu je od koronavirusa obolelo 5.404.512 ljudi. Od posledica te bolesti, prema istom izvoru, preminulo je 343.514 osoba širom sveta.

XS
SM
MD
LG