Linkovi

Kovid u Srbiji: Preminula 51 osoba, novozaraženih više od 6.400, bolnice pune


Medicinski radnici brinu se o obolelima od Kovida 19, u novoizgrađenoj kovid-bolnici u Novom Sadu, Srbija, 8. septembra 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)
Medicinski radnici brinu se o obolelima od Kovida 19, u novoizgrađenoj kovid-bolnici u Novom Sadu, Srbija, 8. septembra 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)

U Srbiji je u poslednja 24 časa, do subote do 15 sati, od posledica zaražavanja Kovidom 19 preminula 51 osoba, dok je od 19.752 testiranih uzoraka prisustvo zaraze reigstrovano u 6.412 slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja preko zvaničnog sajta covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 6.410 ljudi, tok su na resporatorima 253 pacijenta.

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će se Krizni štab sastati tokom sledeće nedelje, ali je istakla da ona ne veruje u intervencionizam države i restriktivnije mere kakve su uvođene pre pojave vakcina protiv kovida, već da veruje u vakcinaciju, što je rekla i medicinskom delu Štaba.

Brnabićeva je u obraćanju novinarima u Beogradu, kako penosi FoNet, rekla da se "ne slaže sa medicinskim delom Kriznog štaba" kada je reč o restriktivnim merama, kao i da je "odgovornost njena".

"Ne verujem u iste mere kakve su bile pre vakcine. Zašto onda imamo vakcine? Zašto moramo da radimo nešto mimo sveta? Pa, pokazale su druge države da se vraća normalnom životu kada se vakciniše 80 odsto (populacije ) i kako izgleda epidemiološka slika", rekla je Brnabić.

Zapitala je šta da se radi: "Da ne verujemo u vakcine nego da se zatvaramo? Ne, ja verujem u vakcine, mislim da je to jedini izlaz i da svi treba da se vakcinišemo", poručila je Ana Brnabić.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujčić izjavila je danas da su bolnice preopterećene i apelovala na sve građane koji to do sada nisu učinili da se vakcinišu protiv kovida.

Urgentni centar (u Beogradu) izuzetno je opterećen, neurohirurgija radi sa samo dve sale, Prva hirurška takođe sa prepolovljenim kadrom zato što jednostavno nema anesteziologa, oni su uglavnom u Batajnici i u kovid bolnicama, rekla je Grujičićeva za RTS.

XS
SM
MD
LG