Linkovi

Vorldmeters: Srbija prva u Evropi i četvrta u svetu po broju novozaraženih Kovidom 19 na milion stanovnika


Medicinska radnica brine o pacijentima obolelim od Kovida 19, u novoizgrađenoj kovid bolnici u Novom Sadu, Srbija, 8. septembra 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)
Medicinska radnica brine o pacijentima obolelim od Kovida 19, u novoizgrađenoj kovid bolnici u Novom Sadu, Srbija, 8. septembra 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)

U protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, u Srbiji je od posledica zaraze Kovidom 19 preminulo 47 osoba, a među 23.991 testiranim uzorkom registrovano je 7.549 novih slučajeva zaraze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju su 6.304 pacijenta, a 241 je na respiratorima.

U poslednjih sedam dana Srbija se nalazi na prvom mestu u Evropi, a na četvrtom u svetu, po broju novih slučajeva koronavirusa na milion stanovnika, pokazuju podaci sa sajta worldometers.info.

Podaci o broju novoobolelih na milion stanovnika u Evropi (Skrinšot: https://www.worldometers.info)
Podaci o broju novoobolelih na milion stanovnika u Evropi (Skrinšot: https://www.worldometers.info)

Srbija je, sa 5.509 novozaraženih na milion stanovnika, pretekla Crnu Goru, koja ima 4.976 novoobolelih na milion stanovnika, a selde Litvanija sa 3.783 i Velika Britanija 3.552.

Među prvih deset zemalja po tom parametru našle su se još dve države sa prostora bivše Jugoslavije – Slovenija na osmom i Hrvatska na desetom mestu.

Na svetskom nivou, ispred Srbije su samo dve prekomorske teritorije – Nova Kaledonija i Bermuda, a na trećem mestu je Antigva i Barbuda.

Podaci o broju novoobolelih na milion stanovnika u svetu (Skrinšot: https://www.worldometers.info)
Podaci o broju novoobolelih na milion stanovnika u svetu (Skrinšot: https://www.worldometers.info)

U poslednjih sedam dana u Srbiji je evidentirano ukupno 47.897 novih slučajeva koronavirusa, što nije najlošiji rezultat, jer smo najveći broj novozaraženih na sedmodnevnom nivou imali od 28. novembra do 4. decembra prošle godine, kada je potvrđeno 50.946 novoobolelih, podseća N1.

Kovid propusnice zakasnele, potrebna zatvaranja

Profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji alarmantna i da je potrebno uvesti restriktivne mere kako bi se epidemija stavila pod kontrolom.

Ona je za RTS izjavila da bi trebalo zatvoriti ugostiteljske objekte posle 17 časova, a da prehrambene objekte, apoteke i eventualno benzinske pumpe treba ostaviti da rade.

"Stvarno je epidemija u četvrtom talasu dostigla pik, imamo veliki broj inficiranih, hospitalizovanih, ogromne redove ispred kovid ambulanti i, s druge strane, vrlo teške bolesnike koji su hospitalizovani", rekla je Jovanović naglašavajući da mesta u kovid bolnicama više nema, dok se istovrmemeno zatvaraju bolnice namenjene drugoj vrsti pacijenata.

"Nalazimo se u alarmantnoj situaciji da moramo da uvedemo mnogo restriktivnije mere kako bismo u ovoj fazi uspostavili kontrolu nad epidemijom", istakla je Jovanovićeva dodajući da je sada kasno za uvođenje kovid propusnica i da bi pre njih morala da bude smanjena stopa obolevanja.

Ujedinjeni protiv Kovida traže četvoronedeljno zatvaranje

Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK) uputilo je u četvrtak otvoreno pismo vlastima i građanima Srbije, u kojem su zatražili konkretne korake u naredne četiri nedelje.

"Krizni štab praktično ne postoji, ministar zdravlja i Vlada ne sprovode nikakve mere zaštite stanovništva. Za to vreme epidemija poprima razmere najgoreg decembarskog talasa sa rekordnim brojem zaraženih od početka pandemije, pri čemu ni broj umrlih ne zaostaje a vakcinacijom je obuhvaćeno jedva oko 40 odsto stanovništva za osam meseci masovne imunizacije. Stanje na terenu je takvo da su bolnice pune, mesta na respiratorima nema, čeka se po celu noć ispred bolnica za prijem", kaže se u uvodu.

UPK smatra da je u ovom trenutku i pod ovakvim okolnostima hitno potrebno zatvaranje svih objekata koji nisu neophodni na najmanje četiri nedelje, odnosno da se nakon tri nedelje ponovo proceni situacija i odlučiti da li da se mera nastavi ili postepeno popušta po predloženom modelu nivoa.

"Crni nivo zatvaranja" objekata, kaže UPK između podrazumeva da su obustavljeni svi masovni skupovi, zabranjeni događaji (muzika, sport, zabava, umetnost…), da su proslave dozoljene za najviše četiri zvanice (venčanja, slave, rođendani), da su potpuno zatvoreni svi ugostiteljski objekti (sem rada za dostavu na kućnu adresu), da su zabranjene sve sportske aktivnosti u zatvorenom, na otvorenom najviše dve osobe na rastojanju, da u javnom prevozu popunjenost kapaciteta najviše do svakog drugog sedećeg mesta uz korišćenje više vozila i apel da se koristi samo ako je nužno, da se sahrane vrše samo uz prisustvo uže porodice, da kompletna nastava online sem vrtića za decu roditelja esencijalnih zanimanja, da se radi od kuće što je više moguće, a ako nije moguće onda jedna osoba na četiri kvadratna metra, da se boravai u kući što je više moguće, bez poseta i okupljanja koja nisu neophodna , te da tržni centri i prodavnice kompletno zatvorene sem prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih stanica koje moraju da limitiraju broj kupaca.

Dalje zahteve UPK prenosimo u celosti:

  1. Obavezna vakcinacija svih radnika u zdravstvu, prosveti, policiji, vojsci, javnim službama… tokom te četiri nedelje, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koju smo predlagali još u januaru. Posebno uvesti da se u javnom sektoru primene sankcije za one koji ne poštuju ovu obavezu.
  2. Zahtev Javnom Servisu (RTS) da u saradnji sa Katedrama za imunologiju medicinskih fakulteta i Društvom imunologa Srbije, napravi obrazovni program usmeren prema različitim uzrastima u cilju podizanja svesti o značaju vakcinacije po modelu koji smo postavili.
  3. Obustaviti sistematsko sejanje nenaučnih stavova preko prorežimskih medija i pozvati medije na odgovornost prema građanima u smislu ukidanja senzacionalističkih sadržaja kada se radi o pandemiji.
  4. Da profesionalne i staleške organizacije (SLD, LKS, odgovarajuća strukovna udruženja), kao i pet Medicinskih fakulteta, njihove katedre, naučna veća i drugi organi, postave pitanje odgovornosti svojih članova, koji sumnjama, izvrtanjem činjenica, ksenofobijom i idejama o svetskoj zaveri direktno ugrožavaju zdravlje građana.
  5. Da Krizni štab preuzme odgovornost za tekući epidemijski talas, poštuje naučna saznanja, bez kalkulacija o političkim efektima preduzetih mera, uz uvažavajnje iskustva drugih evropskih zemalja, čije su protivepidemijske mere pokazale svoju delotvornost.
  6. Zahtevamo da Ministarstvo zdravlja i Institut “Batut” redovno stavljaju na uvid javnosti ažurirane podatke o obolevanju i umiranju od kovida 19, posebno po vakconalnom statusu i tipu vakcina, na isti način kako se to čini u celom civilizovanom svetu. I to smo već tražili, nekoliko puta.
  7. Da se dozvoli INEP-u i IMI-ju da stručnoj javnosti dostave na uvid podatke od javnog značaja (zaštiti posle druge doze i, posebno, o opadanju titra antitela tokom vremena po vrsti vakcine) u skladu sa važećim zakonskim aktima.
  8. Da se poveća kapacitet za testiranje i praćenje kontakata, ustanovi trijažni pozivni centar kao što je UPK već predlagao kako bi se smanjio pritisak na ambulante i domove zdravlja i ljudi poštedeli višesatnog čekanja u redovima.
  9. Da se postavi pitanje odgovornosti organa i pojedinaca zbog krivičnog dela ponavljanog nepostupanja po zdravstvenim propisima u toku epidemije (čl. 248 Krivičnog zakonika) što se posebno odnosi na lekare na vakcinalnim punktovima koji odvraćaju građane od vakcinacije mimo protokola.
  10. Da se osmisli dugoročni način funkcionisanja obrazovanja tako da se zaštite đaci i studenti a da se ne ugrožava njihovo obrazovanje i mentalno zdravlje.
XS
SM
MD
LG