Linkovi

Kovid u Srbiji: Dalje pogoršanje, više od 6.000 novozaraženih, 25 umrlih, škole menjaju način rada


Arhiva - Đaci u sportskoj sali škole u Belegišu, 25 kilometara od Beograda, Srbija, 1. septembra 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Arhiva - Đaci u sportskoj sali škole u Belegišu, 25 kilometara od Beograda, Srbija, 1. septembra 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Epidemiološka situacija u Srbiji nastavila je svoj trend pogoršavanja i poslednjeg radnog dana ove nedelje. U poslednja 24 sata, do petka do 15 sati, od posledica zaražavanja Kovidom 19 preminulo je 25 ljudi, dok je od testiranih 22.824 uzorka registrovano 6.089 novozaraženih.

Ukupan broj zaraženih u Srbiji premašio je 800.000 u četvrtak, a sa danas potvrđenim slučajevima zaraze ukupno je registrovano 806.448 inficiranih korona virusom od početka pandemije, podaci su zvaničnog sajta Ministarsva zdravlja.

Povećan je i broj pacijenata na bolničkom lečenju - danas ih je 2,502, što je za 269 više u odnosu na dan ranije (2.234).

Na respiratorima je 128 pacijenata, jedan manje nego u četvrtak.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da je vakcinacija protiv koronavirusa jedini izlaz.

Ona je za RTS rekla da je za vreme provedeno u kovid bolnici naučila da se radi o opakom, opasnom virusu i da, kad god smo mu okrenuli leđa, napadao je jače i ubojitije.

"Okretanje leđa znači da nismo poštovali mere, nismo nosili maske i nismo se vakcinisali", navela je Adžić.

Prema njenim rečima, čarobnog štapića nema, jedino rešenje je vakcinacija. "Masovnoj vakcinaciji moramo pristupiti sada i odmah, drugog rešenja nema", naglasila je Tatjana Adžić Vukičević, preneo je FoNet.

Škole u 40 lokalnih zajednica prelaze na onlajn ili kombinovani oblik nastave

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i porasta broja novozaraženih, 7. i 8. razredi osnovnih škola na teritoriji 40 lokalnih samouprava u zemlji prelaze na drugi model organizacije nastave, odnosno na kombinovani način rada, a srednje škole prelaze na onlajn časove, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete na svom sajtu.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, koji je formirao Krizni štab, kombinovana nastava će se primenjivati u 7. i 8. razredu osnovnih škola na teritoriji 40 lokalnih samouprava.

U istim lokalnim samoupravama treći model nastave, odnosno onlajn nastava primenjivaće se u srednjim školama, kaže se na sajtu ministarstva.

Ovi modeli organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od 13. septembra 2021. godine na teritoriji sledećih opština i gradova: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

Treći model rada, navodi dalje ministarstvo, primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosova i Metohije.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama, navode se na sajtu ministarstva.

"Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora)", kaže ministarstvo i dodaje da je "ovaj izuzetak moguće primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom".

XS
SM
MD
LG