Linkovi

U Srbiji još 46 umrlih od koronavirusa, "čeka se finalna odluka" o kovid propusnicama


Kovid odeljenje u KBC Zemun

U Srbiji je registrovano još 6.736 novozaraženih koronavirusom na 20.561 testirani uzorak. Umrlo je 46 osoba. Na bolničkom lečenju je 5.597 pacijenta, a na respiratorima ih je 225.

Iako broj novozaraženih i umrlih u Srbiji već neko vreme konstantno raste, Krizni štab još nije doneo nove mere. Na sednici tog tela održanoj pre nekoliko nedelja najavljena je mogućnost uvođenja kovid sertifikata o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, kao uslov za ulazak na određena mesta na kojima nije neophodno boraviti.

Međutim, Krizni štab još takvu odluku nije doneo, niti se zna kada će, a u javnosti često istupaju članovi tog tela koji govore da se odluka o kovid propusnicama "čeka".

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je u ponedeljak za RTS izjavio da se "razgovara o kovid propusnicama, da su one "na stolu" i da se čeka finalna odluka".

"Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba, već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo one tri stvari – barovi, kafići i noćni klubovi ili još nešto. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom".

On je rekao da se ove nedelje očekuje sednica Kriznog štaba.

Državni sekretar je rekao da se mora još raditi na podsticanju ljudi da se vakcinišu i istakao da je vakcinacija mladih malo bolja nego što je bila, ali i dalje nedovoljna.

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je više od 2,8 milona građana Srbije, drugu dozu više od 2,7 miliona, a treću skoro pola miliona ljudi.

Đerlek je precizirao da je najmanje vakcinisanih i dalje u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i drugim manjim sredinama u Srbiji.

On je upozorio da je 80 odsto hospitalizovanih i 95 odsto pacijenata na respiratorima nevakcinisano i pozvao građane da prime vakcinu.

XS
SM
MD
LG