Linkovi

Kovid u Srbiji: Novozaraženih 5.633, preminulo 24, verovatno opet na crvenoj listi EU


ARHIVA - Bočice sa kineskom vakcinom protiv Kovida 19 u Brazilu (Foto. Reuters/Amanda Perobelli)
ARHIVA - Bočice sa kineskom vakcinom protiv Kovida 19 u Brazilu (Foto. Reuters/Amanda Perobelli)

U Srbiji su u protekla 24 sata, do srede u 15 sati, od posledica zaraze Kovidom 19 umrle 24 osobe, a od 21.757 testiranih uzorka registrovana su 5.633 nova slučaja infekcije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju je 1.908 osoba, od kojih je 121 na respiratoru.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković izjavila je za RTS da je očigledno da su nepridržavanje mera i slab odziv na vakcinaciju ostavili loše posledice zbog kojih sada trpe svi, naglašajući da nijedan pacijent koji se vakcinisao, a koji je oboleo od Kovida, nije imao teži oblik bolesti.

Govoreći o radu KBC "Bežanijska kosa", dr Zdravković je rekla da su ambulante prepune i da su kapaciteti bolnice u potpunosti zauzeti.

"Naša onkologija leči ogroman broj pacijenata. Veliki je priliv pacijenata sa različitim akutnim komplikacijama, sa pogoršanjem hroničnih oboljenja koja su non-Kovid i ono što moram da kažem - jedan veliki broj pacijenata koji imaju tegobe zbog preležanog Kovida, koji se nisu vakcinisali, a nijedan pacijent koji je došao zbog komplikacija od vakcinacije", kazala je Marija Zdravković.

Ona je naglasila da između 30 do 40 odsto pacijenata koji su se zarazili imaju neki oblik produženog Kovida, a da svaki deseti pacijent ima kardiovaskularne komplikacije koje mogu da budu izuzetno ozbiljne, a nekada mogu da ugroze život.

Matić: Srbija će verovatno biti vraćena na crvenu listu EU zbog lošije epidemijske situacije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da se epidemiloška situacija u Srbiji "alarmantno pogoršava" i da će Srbija verovatno biti vraćena na crvenu listu Evropske Unije.

Matić je izjavila za RTS, kako prenosi Beta, da to znači da će biti pooštreni kriterijumi za ulazak građana u EU, ali je dodala da i dalje svaka zemlja članica EU postupa po svom nahođenju, kao Češka koja je pre dva dana stavila Srbiju na crvenu listu.

Ona je rekla da se očekuje da će zemlje koje stave Srbiju na crvenu listu zbog povećanja broja inficiranih korona virusom kao uslov za ulazak imati vakcine koje su prihvaćene, PCR test ili karantin, i da bi građani dan pre polaska na put u inostranstvo trebalo da provere kakvi su uslovi za prelazak granice.

XS
SM
MD
LG