Linkovi

U Srbiji više od 5.800 novozaraženih, počinje izgradnja fabrike Sinofarm vakcina


Pojedine bolnice u Srbiji ponovo prelaze u kovid sistem

U Srbiji je registrovano 5.831 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 22.631 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrle su 23 osobe. Na bolničkom lečenju je 2.234 pacijenata, a na respiratorima 129.

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je za RTS da očekuje i više od 10.000 novozaraženih korona virusom dnevno, jer je, pokrenuta "spirala eskponencijalnog rasta koju je teško zaustaviti". Predviđa da će u narednom periodu biti i više od 50 mrtvih dnevno i da je sada ostalo malo manevarskog prostora da se nešto uradi.

"Sada već sve dolazi na naplatu, ovaj intenzitet ovakve naplate više niko ne može da predvidi. Pojavile su se na društvenim mrežama strašne slike, noćas je u Kruševcu bilo 14 prijema, saninteti koji čekaju iz svih gradova, tamo više nema mesta, ima 430 pacijenata, mora da se ostavi 40 mesta za najteže pacijente", kaže Janković i dodaje da će KC Niš, posle pet meseci, ponovo ući u kovid sistem.

U Srbiji nisu uvođene nove restrikcije zbog porasta broja zaraženih, i dalje su dozvoljena masovna okupljanja, utakmice, festivali, ugostiteljski objekti rade normalno.

Specijalista za plućne bolesti Slavica Plavšić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida smatra da zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih treba pod hitno zabraniti masovna okupljanja. Ona je za N1 rekla da uvođenje kovid propusnica ništa ne bi značilo, jer se ne sprovode kako treba.

„Nastavlja se eksponencijalni rast broja novoobolelih i zaista ne znam zbog čega se ne sastaje Krizni štab i zašto ne donosi tu jedinu validnu moguću meru, a to je apsolutna zabrana masovnih okupljanja. Sve što može da se zatvori, osim škola, treba zatvoriti. Žao mi je, ali to je jedini način da se obuzda epidemija. I vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Obavezna za zdravstvene i prosvetne radnike, kao i za sve koji su u kontaktu s velikim brojem ljudi. Poštovanje mera se podrazumeva, obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance“, ističe Plavšić.

Prema njenim rečima, u poslednje vreme je mnogo zaraženih među mladima, znatno više nego što je to bio slučaj ranije i smatra da se oni zaražavaju na masovnim okupljanjima, uključujući i privatne proslave.

Ona je kao primer navela da se na nedavno održanoj svadbi, gde nije bilo muzike, igranja i pevanja, zarazilo sedam od 40 prisutnih osoba, te da je zaražavanje veoma lako.

Plavšić smatra da postoji zabluda da vakcinisani ne mogu da se zaraze i ističe da vakcina štiti od težeg oblika bolesti, ali ne i od zaražavanja.

Istraživanja su pokazala da je supernosilac virusa korona osoba do 25 godina starosti, nevakcinisana, obrazovana, koja ne poštuje mere nošenja maske i socijalne distance, a studenti predstavjlaju grupu koja ima najviše predrasuda prema vakcinaciji i ne veruju u njenu delotvornost, javlja list Nova, a prenosi Fonet.

Kako se navodi, opšte zastupljeno stanovište studenata koji ne žele da se vakcinišu je da virus neće razviti teže oblike bolesti kod osoba koje su na vrhuncu snage i nemaju hronične bolesti.

Među 15 evropskih država za koje su objavljeni statistički podaci, Srbija se po broju vakcinisanih studenata nalazi na 12. mestu sa 20 odsto, a iza nje su samo Crna Gora sa 15, Bugarska sa 10 i Bosna i Hercegovina sa svega 1,5 odsto. Lideri po broju vakcinisanih studenata su Švedska sa 70 odsto, Italija sa 60 i Danska sa 57 odsto.

Položen kamen temeljac za fabriku Sinofarm vakcine

U Zemunu je postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike kineskih Sinofarm vakcina, što je zajednička investicija Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata vredna oko 30 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm biti ostvaren u interesu građana Srbije i celog regiona, prenosi Fonet.

Istakao je da je kapacaitet fabrike 40 miliona godišnje a da je plan da se proizvede 30 miliona vakcina godišnje.

Vučić je naveo da će do kraja marta 2022. godine biti završena prva faza, za punjenje vakcina i da će se do aprila 2022. vakcina pojaviti "pre svega na srpskom tržištu".

Druga faza, najavio je, biće završena do 2023. godine i tada će se proizvoditi "aktivna komponeta, supstanca za samu vakcinu".

XS
SM
MD
LG