Linkovi

U Srbiji više od 5.000 novozaraženih, nove mere u najavi


Posetioci muzičkog festivala Egzit
Posetioci muzičkog festivala Egzit

U Srbiji je u protekla 24 sata, prema zvaničnim podacima, registrovano još 5.069 novozaraženih koronavirusom na 20.443 testirana uzorka. Umrla su 23 pacijenta. U bolnicama je 1.701 osoba, a na respiratorima je 121.

Lekari kažu da je situacija teška, a kovid ambulante su produžile radno vreme - od 7 ujutru do 22h.

Mere koje važe su iste danas kao i pre tri meseca, kada je broj registrovanih slučajeva na dnevnom nivou bio oko stotinu. Dozvoljena su masovna okupljanja, festivali, koncerti, utakmice, ugostitelji rade maltene normalno, a mere koje su na snazi poput nošenja maske u zatvorenom prostoru i držanja distance, se ne poštuju dosledno.

Krizni štab na poslednjoj sednici pred početak školske godine nije doneo nove restrikcije, iako lekari koji su članovi tog tela, skoro svakodnevno govore o tome kako treba pooštriti restrikcije ili bar kontrolu postojećih mera.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je "izvesno da će Krizni štab usvojiti nove mere: uvođenje kovid propusnica i smanjenje broja ljudi na okupljanjima".

Nije poznato kada će Krizni štab održati narednu sednicu.

On je za Blic izjavio da je "država sve uradila da zaštiti građane, ali da ne može sama" i da je potrebna veća kolektivna odgovornost i veći obuhvat vakcinacije.

Vakcinacija ne ide željenim tempom, kažu nadležni. Prema zvaničnim podacima, prvu dozu primilo je više od 2,7 miliona ljudi, drugu dozu više od 2,6 milona, a treću dozu vakcine više od 233 hiljade ljudi.

Državi sekretar kaže da je sada potrebno da bude 80 odsto vakcinisanih građana, te da se "ozbiljno razmišlja o uvođenju kovid propusnica i smanjenju broja okupljenih".

Đerlek kaže da nije saglasan sa ocenama da je reč o diskriminacji nevakcinisanih u odnosu na vakcininsane, jer je država odredila da vakcinacija bude dobrovoljna.

XS
SM
MD
LG