Linkovi

Protest ispred Skupštine: Nastavnici traže manja odeljenja i veće plate


Protest prosvetara u Beogradu: Ne odustajemo
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Protest prosvetara u Beogradu: Ne odustajemo

Tražeći da se broj učenika u odeljenjima smanji na najviše 24 - nekoliko stotina nastavnika iz cele Srbije protestovalo je pred Skupštinom Srbije u centru prestonice. Taj zahtev, koji je potpisalo 30.000 prosvetnih radnika, biće predat parlamentu, Vladi i predsedniku Srbije.

Protest pod sloganom "Ne odustajemo" organizovala je Unija sindikata prosvetnih radnika, a nastavnici su poručili da ne odustaju od pravednih platnih razreda, od dostojanstvenog života i zarade i kvalitetnog obrazovanja za svako dete.

"Da li postoji neko kome nije jasno da je lakše i kvalitetnije raditi sa 20 i 24, nego sa 30 i 33 đaka? E zato smo danas ovde. U poslednje vreme nas uče da je sramota tražiti veće plate. Šta hoćete? Šta hoćete? Pa hoćemo da živimo pristojno. (neko iz publike dobacuje: Hoćemo pare!) Pare nego šta! Pare! Da se radi za pare, a ne da se radi samo za lepe oči", poručila u obraćanju predsednica Unije sindikata prostvetnih radnika Jasna Janković i dodala da je kovid pokazao da su odeljenja preglomazna jer su zbog toga delili đake u manje razrede.

Nastavnica geografije u Osnovnoj školi Ljudovit Štur u Kisaču Ana Vozar je istakla da u petom razredu ima samo jedan čas nedeljno geografije i da je u takvoj situaciji gotovo nemoguće i ispredavato gradivo i ispitati učenike. U velikim odeljenjima to je još teže, kaže Vozar.

"Smatram da je ovaj zahtev po mom mišljenju najbolji. Da se smanji broj učenika u odeljenju. Da se poboljša kvalitet našeg rada, našeg prenošenja znanja učenicima. Naravno da se mn ogo bolje radi u tim manjim odeljenjima, možete da se posvetite svakom učeniku u okviru tih 45 minuta", rekla je za Glas Amerike Ana Vozar.

Na pitanje kako prvog septembra početi školska godina početi - Lazar Vulić iz Osnovne škole Triva Vitasović Lebarnik iz Laćarka kaže da uprkos ovom protestu ne treba očekivati nekakve posebne akcije.

"Ništa specijalno se neće dogoditi. Škola će da počne i mi ćemo se snalaziti kao i do sada. Ostavljeni smo sami sebi na milost i nemilost od Ministarstva prosvete već decenijama i pokušavamo sada nešto da promenimo. Videćemo da li će uroditi plodom. Mislimo da se generalno ljudi boje šta će im reći kolege, šefovi, direktori. Ali videćemo, prosto čovek mora osvoji slobodu i ne može da se osloni samo na to što mu se da. Videćemo šta će da bude", rekao je Vulić.

Govoreći u ime učitelja Vesna Jerotijević je istakla da je diskriminacija dece to što su besplatne tablete dobili samo učenici iz Beograda, dok je u ime vaspitača u predškolskim ustanovama govorila Dragana Jelić.

Prema njenim rečima, potrebno uvesti beneficije za vaspitače koji brinu o deci, kao i da se uskladi obrazovanje u toj oblasti, jer se to razlikuje od grada do grada.

Nakon protesta ispred parlamenta učesnici protesta su proštali i do zgrade Vlade Srbije i kabineta ministra prosvete Branka Ružića kome je ostavljena poruka da treba da čuje reč prosvetnih radnika i da ceni oblast obrazovanja na čijem je čelu.

XS
SM
MD
LG