Linkovi

Kosovo: Odložen početak školske godine, virtuelna nastava za đake koji prate nastavni plan Srbije


Početak školske godine odložen za većinu đaka na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Početak školske godine odložen za većinu đaka na Kosovu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom za većinu osnovaca i srednjoškolaca na Kosovu početak školske godine odložen je za 13. septembar.

Istovremeno, u školama koje na Kosovu prate plan i program Republike Srbije nastava se odvija na daljinu.

Kada je reč o onlajn nastavi radimo kao što smo radili do sada. Nemamo promene u tom sistemu odvijanja nastave. Profesori komuniciraju sa učenicima preko gugl učionice i na taj način se odvija nastava”, rekao je za Glas Amerike direktor Gimnazije u Lapljem Selu Dejan Denić.

Pojedini učenici ipak ukazuju da u načinu organizovanja nastave ipak ima promena u odnosu na period pre godinu dana.

Ovu školsku godinu počinjemo isto kao prošlu, onlajn, samo što nećemo da gledamo na televizoru već preko telefona. Stvarno ne znam zašto, mislim da je bolje ići u školu, družiti se sa prijateljima i bolje ćemo da naučimo”, smatra učenica Marta Marković.

Mila Vorgučić, još jedna od učenica, ukazuje da će prvu polovinu septembra provesti obrazujući se kod kuće.

"Neće da bude kao onlajn, nećemo pratiti nastavu preko televizije, nego nam je učiteljica rekla da će nam slati školski i domaći rad”, kaže Mila.

Osim dece, koja nisu srećna što nastavu ne mogu da prate iz školskih klupa, takvim načinom rada razočarani su i roditelji, al i prosvetni radnici.

Mislim da deca mnogo gube u obrazovanju. To smo videli tokom čitave prošle godine. Neka od dece i ne prate redovno nastavu ili ne mogu da se usklade sa tim gugl učionicama. Mislim da su mnogo izgubili i da će to ostaviti trajne posledice na njihovo obrazovanje”, kazala je za Glas Amerike Zorica Vorgučić, majka učenice Mile.

Međutim, Dejan Denić ističe da je takav način organizovanja nastave trenutno nužan.

"Da kažem, primorani smo da se tako odvija nastava. Ne može u potpunosti da zameni redovnu nastavu. Recimo ako bi to izrazili u procentima nekih 60% možda pokriva onlajn nastava, ako bi uporedili sa redovnom nastavom. Ipak je drugačije kada je profesor ispred učenika i kada može on da prenese i da vidi emociju učenika i da vidi reakciju”, ukazuje direktor Gimnazije u Lapljem Selu.

Vlada Kosova je odluku o odlaganju škosle godine za 13. septembar između ostalog donela, jer je među inficiranima koronavirusom značajno zastupljena i starosna grupa od 10 do 20 godina.

XS
SM
MD
LG