Linkovi

Britanski stručnjaci: Moguće da vakcinacija ne može sprečiti prenos delta soja Kovida


Pojašnjeno je da je od potvrđenih slučajeva delta soja građana prebačenih na bolničko lečenje, od 19. jula, njih 55,1% bilo nevakcinisano, dok je 34,9% primilo dve doze vakcine protiv koroanvirusa. (Foto: Thomson Reuters)
Pojašnjeno je da je od potvrđenih slučajeva delta soja građana prebačenih na bolničko lečenje, od 19. jula, njih 55,1% bilo nevakcinisano, dok je 34,9% primilo dve doze vakcine protiv koroanvirusa. (Foto: Thomson Reuters)

Prema preliminarnim pokazateljima osobe vakcinisane protiv Kovida 19 mogli bi u podjednakom smislu biti prenosioci delta varijante koronavirusa kao i građani koji nisu imunizovani, saopštili su stručnjaci Javnog zdravstva Engleske, agencije pri Sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

"Početni nalazi ukazuju na to da nivoi virusa kod vakcinisanih ljudi zaraženih delta varijantom mogu biti slični kod nevakcinisanih građana. Tvo može imati posledica po stepen zaraze građana bilo oni vakcinisani ili ne. Međutim, reč je o ranoj analizi i potrebne su dodatne studije da bi se potvrdilo da li je to slučaj“, navodi se u saopštenju agencije pri britanskom Ministarstvu zdravlja, javlja agencija Rojters.

Takođe, pojašnjeno je da je od potvrđenih slučajeva delta soja građana prebačenih na bolničko lečenje, od 19. jula, njih 55,1% bilo nevakcinisano, dok je 34,9% primilo dve doze vakcine protiv koroanvirusa.

Ti nalazi usaglašeni su sa zaključcima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji su protekle sedmice ukazali na zabrinutost da bi vakcinisani građani oboleli od delta soja tu varijantu virusa mogli lakše preneti.

Izrazito zarazan delta soj postao je dominantni tip koronavirusa na globalnom nivou – produžavajući pandemiju u kojoj je na globalnom nivou stradalo 4,4 miliona ljudi.

Pokazalo se da vakcine pružaju dobru zaštitu od težeg oboljevanja i smrti od delta varijante, pogotovo kod osoba koje su primile dve doze, ali ima manje podataka da li ih imunizovani građani mogu preneti na druge ljude.

Uz to, stručnjaci javnog zdravstva Engleske ukazali su da druga varijanta, poznatija kao B.1.621 (prvi put otkrivena u Kolumbiji), izbegava imunološki odgovora na vakcine protiv koronavirusa.

Taj soj je trenutno pod istragom ali nije proglašen kao zabrinjavajući – što bi značilo da zahteva neku vrstu reakciju nadležnih.

"Postoje preliminarni laboratorijski dokazi koji ukazuju na to da vakcinacija ili prethodno oboljevanje mogu biti manje efikasni u sprečavanju dobijanja varijante (B.1.621. Međutim, ti podaci su veoma ograničeni i potrebno je više istraživanja. Nema dokaza koji ukazuju na to da je prenosiviji od deltab soja koroanvirusa", navodi se u saopštenju i dodaje da je u Engleskoj bilo 37 potvrđenih slučajeva te varijante virusa.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins od koronavirusa je u svetu obolelo skoro 202 miliona ljiudi. Prema istom izvoru najmanje jednu dozu vakcine primilo je više od četiri milijarde ljudi.

XS
SM
MD
LG