Linkovi

Sjedinjene Države donirale svetu više od 110 miliona vakcina


Donacija Moderna vakcina koje je obezbedila američka vlada El Salvadoru (Reuters/Secretaria de Prensa de La Presidencia)
Donacija Moderna vakcina koje je obezbedila američka vlada El Salvadoru (Reuters/Secretaria de Prensa de La Presidencia)

Sjedinjene Države su donirale i isporučile više od 110 miliona doza vakcine protiv Kovida 19 u više od 60 država širom svijeta, od Avganistana do Zambije, saopšteno je iz Bijele kuće.

Najavljeno je i da će Amerika krajem avgusta početi da isporučuje 500 miliona doza Fajzerove vakcine koje je obećala za 100 zemalja sa niskim prihodima do juna 2022. godine.

Doze koje su već donirane izdvojene su iz viška zaliha u Americi, gde usporava tempo imunizacije zbog oklijevanja velikog broja Amerikanaca da se vakcinišu. Oko 90 miliona Amerikanaca starijih od 12 godina, koji ispunjavaju uslove za vakcinaciju, još nije primilo ni jednu dozu.

Početkom juna objavljeno je da Bajdenova administracija planira da donira 500 miliona Fajzerovih vakcina za koronavirus oko stotinu zemalja u naredne dve godine.

Agencija Rojters je tada objavila, pozivajući se na tri izvora, da će SAD verovatno rasporediti 200 miliona vakcina ove godine i 300 miliona u prvoj polovini sledeće godine.

Tada je precizirano i da će donacije će biti dostavljene kroz program Kovaks koji distribuira vakcine za Kovid-19 siromašnim i zemljama sa srednjim primanjima, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI).

XS
SM
MD
LG