Linkovi

Kovid u Srbiji: Novozaraženih preko 5.000, umrlo 38, u bolnicama "prelomni trenutak"


Medicinski radnik neguje pacijentkinju obolelu od Kovida 19, u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, Srbija, 15. marta 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do srede u 15 sati, preminulo 38 osoba, a od testiranog 17.801 uzorka potvđeno je 5.107 slučajeva infekcije koronavirusom, objavljeno je na portalu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 7.368 pacijenata, od kojih je 290 na respiratorima. Ukupno su urađena 3.424.443 testa i registrovano 600.596 slučajeva kovida-19. Do sada je preminulo 5.308 osoba, a procenat smrtnosti je od 0,88 odsto.

"Najteži trenutak u radu bolnice"

Državni sekretari u Ministarstvu zdravlja održali su danas sastanak sa rukovodstvom kovid bolnice Batajnica povodom epidemiološke situacije u Srbiji, a direktorka bolnice Tatjana Adžić Vukičević izjavila je posle sastanka da je "ovo najteži trenutak u radu bolnice".

Ona je rekla da su kapaciteti bolnice popunjeni i da se u njoj trenutno nalazi 915 pacijenata, prenela je TV N1.

"Došla sam u situaciju da se traži mesto više, da strahujem od svakog telefonskog poziva, od molbi kolega iz očaja da se primi još jedan pacijent", rekla je direktorka.

Ocenila je da je reč o prelomnom trenutku za funkcionisanje zdravstvenog sistema i da ako se ne posvetimo vakcinaciji, kako kaže, "nas bukvalno biti neće", kao i da nigde u Srbiji neće biti slobodnog kreveta.

Prema njenim rečima, u poslednje tri nedelje je otvoreno 12 poluintenzivnih nega i peta jedinica intenzivnog lečenja.

"U jedinici intenzivne nege se trenutno nalazi 109 bolesnika i 90 odsto njih je intubirano. Sada su kliničke slike mnogo drastičnije, a za još veću brigu je to što se uglavnom radi o mladim ljudima. Najmlađa bolesnica je 1989. godište i sada se borimo za njen život", kaže direktorka bolnice u Batajnici.

Ona je ukazala da svi zaposleni ulažu napore danonoćno i da su na ivici psihičke i fizičke iscrpljenosti i apelovala na sve da se odazovu vakcinaciji jer samo nas vakcina može iz ove užasno teške situacije spasiti

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je situacija ozbiljna i teška u svim kliničko-bolničkim centrima i kovid bolnicama. "Svakog dana se suočavamo sa od 150 do 180 većeg broja hospitalizovanih u odnosu na broj onih koji se otpuste iz bolnice. U prethodna 24 sata 808 naših građana širom Srbije je hospitalizovano, a svega 640 je otpušteno", naveo je Vekić.

On je takođe apelovao da se građani vakcinišu i da se pridržavaju propisanih mera, ukazavši na izuzetno umorne zdravstvene radnike, doktore, sestre, tehničare, nemedicnsko osoblje koje danonoćno radi.

Volinteri vakcinišu Rome, slaba informisanost

Kako bi informisali romsku populaciju u Srbiji o značaju imunizacije protiv COVID-19 i olakšali im prijavu za vakcinaciju, Asocijacija mladih volontera Srbije, koju su osnovali Romi i Romkinje volonteri Ujedinjenih nacija, počela je kampanju u kojoj će obići stanovnike neformalnih romskih naselja u 18 gradova i opština u Srbiji.

Tokom prva četiri dana kampanje, koja je počela 25. marta, uz podršku angažovanih volontera i volonterki, 748 Roma i Romkinja već je saznalo sve važne informacije u vezi sa vakcinacijom, saopštio je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), prenosi FoNet.

Asocijacija mladih volontera Srbije uočila je tokom aktivnog rada na terenu da su Romi i Romkinje slabo informisani o važnosti vakcinacije i sticanja kolektivnog imuniteta.

Ukupno 20 volontera i volonterki iz gradova i opština širom Srbije, će tokom naredna tri meseca obilaziti stanovnike neformalnih romskih naselja, a opremljeni su tablet uređajima sa internet vezom, kako bi svim zainteresovanima omogućili da se lakše i u većem broju prijave za vakcinaciju putem portala e-Uprave.

Tokom trajanja kampanje, do 25. juna, volonteri će obići neformalna romska naselja u Aleksincu, Beloj Palanci, Valjevu, Vranju, Zaječaru, Kostolcu, Kruševcu, Lajkovcu, Lebanama, Nišu, Niškoj banji, Novom Sadu, Obrenovcu, Osečini, Prokuplju, Čoki i u beogradskim opštinama Voždovac i Zvezdara.

Kampanju informisanja romske populacije o imunizaciji protiv Kovida 19 podržavaju UNDP, Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, navedeno je u saopštenju.

BiH potrošila sve vakcine dobijene od Srbije

Nadležne ustanove u Federaciji Bosne i Hecegovine iskoristile su sve vakcine protiv korona virusa donirane iz Srbije pre isteka roka trajanja, a najveći deo utrošen je za imunizaciju zdravstvenih radnika, zatim korisnika staračkih domova i osoba starijih od 60 godina, preneo je portal Klix.ba.

Srbija je kroz donaciju u dva kontingenta Federaciji BiH donirala ukupno 10.000 doza vakcina proizvođača AstraZeneka.

Vakcinama u obe pošiljke rok trajanja je bio do 29. marta ove godine.

Prema ranijem dogovoru kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, sve doze AstraZenekinih vakcina koje su stigle na tlo Federacije BiH bile su namenjene za imunizaciju zdravstvenih radnika.

Kako saznaje Klix.ba, zbog činjenice da u pojedinim kantonima medicinsko osoblje, među kojim i lekari, nije želelo da se vakciniše tom vakcinom, doneta je odluka da se daju građanima koji se nalaze u redu prioriteta, kako doze ne bi propale, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG