Linkovi

Klark: Nadam se da će se Crnoj Gori u NATO pridružiti Srbija i ostatak Balkana


Bivši komandant NATO snaga u Evropi Vesli Klark
Bivši komandant NATO snaga u Evropi Vesli Klark

Srećan sam što je Crna Gora članica NATO-a, a nadam se da će joj se pridružiti i ostale države na Zapadnom Balkanu, rekao je u intervjuu za Glas Amerike bivši komandant snaga Alijanse u Evropi Vesli Klark povodom četvrte godišnjice crnogorskog članstva. Klark ističe da je Crna Gora suverena zemlja koja će sama odlučivati o svom doprinosu NATO-u.

Odluka Sjevernoatlantskog saveza da primi Crnu Goru kao 29-članicu bila je veoma dobra, a Podgorica se odlučila na taj potez da bi bila dio Zapada, ocijenio je penzionisani američki general.​

To je način da se pokažu principi, da se kultura preusmjeri sa 19. vijeka i korupcije na Balkanu na nešto što više doprinosi ličnim slobodama i ekonomskom razvoju. NATO je bezbjednosni temelj koji je podrška Evropskoj uniji u tom pogledu. Mislim da je to bila dobra odluka i nadam se da će je crnogorski narod poštovati”, naglasio je Klark.

Dodao je da Crna Gora, kao i ostali saveznici, doprinosi Alijansi svojim glasom, stavom i odnosima sa susjedima.

“To nema samo veze sa tim koliko imate bataljona. U NATO-u, svaka zemlja je diplomatski jednaka i to ga čini trajnim savezom. Biti dio zapada znači da su nacije suverene. Crna Gora je suverena zemlja, donosi svoje odluke i doprinosi NATO-u na način koji je prilagođen njenoj veličini i lokaciji”, smatra bivši glavnokomandujući NATO snaga.

Četiri godine nakon što je tadašnji šef diplomatije Srđan Darmanović u američkom Stejt departmentu predao instrumente ratifikacije čime je Crna Gora i formalno postala članica, u Podgorici je nova vlada koju u parlamentu podržavaju stanke koje su bile protiv članstva. Penzionisani američki general nada se da to neće uticati na saradnju za Alijansom.

Bivši crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović i bivši američki podsekretar Tom Šenon na ceremoniji predaje instrumenata ratifiacije u Stejt departmentu, 5. jun 2017. godina
Bivši crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović i bivši američki podsekretar Tom Šenon na ceremoniji predaje instrumenata ratifiacije u Stejt departmentu, 5. jun 2017. godina

Spoljna politika uvijek odražava unutrašnju. Nadam se da će crnogorski narod pogledati u budućnost i vidjeti gdje su im najbolji interesi. Ali u politici uvijek postoji kompromis NATO je savez demokratija I svaka zemlja ima svoju spoljnu politiku. I u svim zemljama, NATO je ponekad bio vruća politička tema. Čak i u Sjedinjenim Državama gdje je 1990-tih postojalo protivljenje proširenju što se okončalo 2001.Te stvari se dešavaju kada je riječ o unutrašnjoj politici zemalja. NATO će istrajati uprkos bilo kojim političkim problemima koji se trenutno dešavaju u Crnoj Gori”, poručuje Vesli Klark.

Politička stabilnost je, kako smatra Vesli Klark, važna za crnogorski ekonomski razvoj.

“Riječ je o prelijepoj zemlji sa divnom obalom. Nigdje u svijetu nema mjesta kao što je Bokokotorski zaliv. I vidim samo dobre stvari u budućnosti kada je riječ o ekonomskom razvoju Crne Gore. Ljudi vide obalu i kažu da izgleda kao Francuska rivijera, ali bolja, veća. Samo čeka razvoj za koji je potrebna politička stabilnost”.

Klark želi da se Crnoj Gori u NATO-u jednog dana pridruži i Srbija, kao i cijeli region Zapadnog Balkana.

Ceremonija podizanja crnogorske zastave ispred sjedišta NATO u Briselu
Ceremonija podizanja crnogorske zastave ispred sjedišta NATO u Briselu

“NATO je savjetodavna organizacija. Kada diplomate i vojska rade zajedno na određenim pitanjima, to onda utiče na druge stvari i pomaže da se riješe druga regionalna pitanja. Kada govorite zajedničkim jezikom o zajedničkim problemima, gradite povjerenje među susjedima. To je važno. Tako se sprečavaju rat i konflikti”, zaključuje bivši američki vojni zvaničnik.

Razgovor sa penzionisanim generalom Veslijem Klarkom o aktuelnostima u Crnoj Gori dio je šireg intervjua povodom 22. godišnjice okončanja intervencije Sjevernoatlantske alijanse u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. Taj dio razgovora sa njim čitajte i gledajte na www.glasamerike.net i u našoj emisiji Otvoreni studio u četvrtak 10. juna.

XS
SM
MD
LG