Linkovi

Stoltenberg: Usredsređeni smo na zaštitu povjerljivih podataka


Jens Stoltenberg (Foto: NATO)
Jens Stoltenberg (Foto: NATO)

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Severoatlantske alijanse, izjavio je da je NATO, kako se izrazio, veoma usredsređen na potrebu zaštite podataka u vezi sa tom organizacijom i povjerljivih informacija i dokumenata.

Konstantno sarađujemo sa sa svim NATO saveznicima da bi se osiguralo da postoje procedure za zaštitu povjerljivih informacija. Takođe imamo proces provjere koji se odnosi na sve članice - naročito nove: osoblje koje ima pristup tajnim informacijama NATO-a prolazi adekvatnu provjeru kako bi zaštita naših podataka bila maksimalna”, rekao je Soltenberg tokom obraćanja medijima uoči ministarske konferencije Alijanse upitan o navodima da su bezbjednosne strukture Crne Gore otkrivale tajne podatke jedne članice NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a je prilikom obraćanja rekao i da neće komentarisati obavještajna pitanja.

Prošle sedmice je u crnogorskoj javnosti su se pojavile informacije da je Dejan Vukšić, vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, odavao tajne podatke jedne neimenovane članice NATO-a – čime je kako ga optužuju opozicioni poslanici prekršio crnogorski Zakon o tajnosti podataka.

Nakon toga, potpresjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović pojasnio je da je Vukšić, napravio propust odavanjem tajnih podataka.

"Razgovaraću sa njim. Ne znam šta je uzrok tome, ali definitivno mislim da moramo mnogo opreznije da se odnosimo prema ovakvim stvarima", rekao je Abazović u petak novinarima u parlamentu nakon sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je Dejan Vukšić nepravedno optužen.

Direktor ANB-a nije otkrio podatke dobijene od NATO-a, već se radi o internom dokumentu Agencije. Određeni poslanici su istrčali ispred rude. Pozivam Tužllaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv onih poslanika koji su, nedostojni svoje funkcije, dostavili javnosti te tajne podatke”, rekao je Krivokapić u obraćanju javnosti.

Reagujući na saopštenje premijera, u kome je negirao odgovornost Vukšića za odavanje tajnih podataka, lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević poručio je premijeru da je “laž” njegova izjava - da su poslanici odali tajne podatke.

Konjević, član Odbora za bezbjednost i odbranu čijim članovima je podijeljen sporni dokument, saopštio je da je Vukšić poslanicima iz tog tijela nezakonito podijelio dokument sa imenima po dvojice agenata ANB i savezničkih službi, navodeći da je na to ranije bio upozoren.

Ambasada SAD u Crnoj Gori nije željela da komentariše pitanja koja se odnose na obavještajni sektor, uključujući navode o procurjelim informacijama, saopšteno je agenciji Mina u američkoj ambasadi.

U skladu sa našom politikom, ne komentarišemo pitanja koja se odnose na obavještajni sektor, uključujući navode o procurelim informacijama”, saopštili su iz Ambasade SAD.

U Briselu se u utorak i srijedu održava sastanak 30 ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO, na kojem učestvuje i ministar vanjskih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović.

XS
SM
MD
LG