Linkovi

Ministarstvo odbrane: Vojska Crne Gore nastavlja učešće u misiji KFOR na Kosovu


Zastave Crne Gore i NATO-a ispred zgrade Ministarstva odbrane Crne Gore u Podgorici (Foto: AP/Risto Božović)
Zastave Crne Gore i NATO-a ispred zgrade Ministarstva odbrane Crne Gore u Podgorici (Foto: AP/Risto Božović)

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da Vojska Crne Gore nastavlja učešće u misiji KFOR na Kosovu, a da odluka o proširenju misije - nije mogla biti donijeta zbog situacije izazvane koronavirusom, određenih budžetskih restrikcija i kašnjenja u usvajanju Budžeta za 2021.

Iz toga resora saopšteno je da za tako ozbiljne aktivnosti, kao što je učešće u međunarodnim misijama i vojnim aktivnostima u inostranstvu, sredstva se planiraju unaprijed, a uobičajeno je da se proces planiranja, obuke, pripreme i upućivanja u misiju realizuje duži vremenski period.

"S tim u vezi, ističemo da ovakve aktivnosti nije moguće realizovati bez kvalitetnog procesa planiranja", navodi Ministarstvo odbrane u saopštenju podsjeća da je Crna Gora u misiji KFOR prisutni sa dva pripadnika od 2018. godine.

Prema navodima saopštenja, Vojska Crne Gore učestvuje u operaciji KFOR sa štabnim oficirom na dužnosti zamjenika načelnika za inžinjeriju u Odjeljenju za inžinjeriju i planove u Komandi misije u Prištini, dok Ministarstvo odbrane Crne Gore učestvuje sa civilnim licem na dužnosti savjetnika za ljudske resurse u NATO timu za vezu, pri komandi operacije u Prištini (NALT – NATO Advisory and Liaison Team).

Iz Ministarstva odbrane su naglasili da Crna Gora jeste i da će ostati kredibilan saveznik, ocjenjujući da transatlantski region ne može biti stabilan i siguran bez integrisanog zapadnog Balkana.

Imajući u vidu da je jedan od naših prioriteta siguran i prosperitetan region, Crna Gora će i dalje imati konstruktivnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti. U skladu s tim, mi ćemo nastaviti da podržavamo napore NATO-a na Kosovu, u okviru svojih mogućnosti", zaključuje se u saopštenju.

Prošle nedjelje je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Djukanovićem u Briselu, rekao da je slanje vojnika u misiju na Kosovu nacionalna odluka Crne Gore, poručujući da će Alijansa pozdraviti doprinos Crne Gore misiji KFOR.

XS
SM
MD
LG