Linkovi

SAD uvele sankcije liderima Hong Konga


Predsednica vlade Hong Konga Keri Lem na konferenciji za novinare u Hong Kongu, 7. avgusta 2020. (Foto: AP)

Sjedinjene države su uvele sankcije šefici vlade Hong Konga Keri Lam i drugim zvaničnicima zbog navodnog gušenja sloboda u bivšoj britanskoj koloniji. Sankcije je objavio Sekretarijat za finansije a to je najnoviji u seriji poteza koje je Trampova administracija preduzela protiv Kine dok između dve zemlje rastu tenzije zbog koronavirusa i trgovinskog spora.

Cilj sankcija je da se Peking kazni zbog gušenja anti-vladinih protesta u Hong Kongu. Hong Kong i Peking još nisu reagovali na američku meru.

Policija privodi demonstrante za vreme marša kojim je obeležena godišnjica britanske predaje Hong Konga Kini, 1. jula 2020.
Policija privodi demonstrante za vreme marša kojim je obeležena godišnjica britanske predaje Hong Konga Kini, 1. jula 2020.

Građani Hong Konga uživaju građanske slobode koje ne postoje u kopnenom delu Kine od kada je Britanija ustupilia Kini kontrolu nad teritorijom 1997.

Ranije ove godine, međutim, Kina je uvela novi zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je narušio autonomiju Hong Konga, što je izazvalo kritike prodemokratskih aktivista i zapadnih zemalja.

“Nedavno uvođenje drakonskog zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga je ne samo podrilo autonomiju Hong Konga već i narušilo prava njegovih građana", saopštio je Sekretarijat za finansije.

Pored Lam, sankcijama su obuhvaćeni sadašnji i bivši šefovi policije i još osmoro drugih zvaničnika za koje Amerika veruje da su organizovalu kampanju gušenja političkih sloboda na toj teritoriji.

Kaznenom merom se takođe zamrzavaju sva sredstva koja zvaničnici Hong Konga imaju u SAD, a Amerikancima zabranjuje da posluju sa tim pojedincima.

Zbog rasta slučajeva koronavirusa, Lam je nedavno na godinu dana odložila izbore za skupštinu, na kojima su se prodemokratski aktivisti nadali da će osvojiti većinu mesta. SAD su osudile odlaganje, ocenjujući da je to još jedan pokušaj Kine da podrije demokratiju u Hong Kongu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG