Linkovi

SAD naredile zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu, optužuju Kinu za špijunažu


Zgrada konzulata Narodne Republike Kine u Hjustonu Foot: (AP/John Mone)
Zgrada konzulata Narodne Republike Kine u Hjustonu Foot: (AP/John Mone)

Sjedinjene Države zatražile su od Kine da u roku od tri zatvori konzulat u gradu Hjustonu - navodeći kao razlog optužbe za špijunažu.

“Sjedinjene Države neće tolerisati kršenje suvereniteta i zastrašivanje naših građana koje sprovodi Narodna Republika Kina – kao što nismo tolerisali nepravedne principe trgovanja, krađu poslova američkim građanima i druge oholosti”, saopštila je Morgan Ortagus – portparolka Stejt Departmenta.

Uoči polaska u posetu Danskoj - Majk Pompeo, državni sekretar, nije izneo više detalja povodom odluke Sjedinjenih Država. Pompeo je ponovio optužbe na račun Kine u vezi sa potkradanjem intelektualne svojine SAD-a i Evropske unije - što, kako je ukazao, godišnje uzrokuje gubitak stotina hiljada poslova.

“Predsednik Tramp je uputio jasnu poruku - nećemo dozvoliti da tako nešto nastavi da se dešava", rekao je Pompeo.

“Nedvosmisleno smo kineskoj Komunističkoj partiji predstavili kakvo ponašanje očekujemo. Kada to ne čini preduzimaćemo akcije čija je svrha zaštita američkih građana, nacionalne bezbednosti, ekonomije i radnih mesta", rekao je državni sekretar.

To su mere koje će preduzimati predsednik Tramp i sa time će se nastaviti", istakao je Pompeo.

Taj potez Sjedinjene Države su povukle pošto je Sekretarijat pravosuđa u utorak obelodanio optužnicu protiv dvojice kineskih državljana zbog, kako je ukazano, decenijske sajber špijunaže, krađe informacija o oružju, lekovima, softverima i ličnim podacima.

Dejvid Stilvel, pomoćnik državnog sekretara za Istočnu Aziju, označio je konzulat čije je zatvaranje naloženo, središtem napora kineske vojske da ostvari prednost u oružanoj tehnologiji - slanjem studenata na američke univerzitete.

"Povukli smo potez čime smo ih sprečili u tome", rekao je Stilvel listu Njujork tajms.

Prema njegovim rečima, kineski generalni konzul u Hjustonu i još dvojica diplomata nedavno su uhvaćeni u, kako se izrazio, sumnjivim aktivnostima u zoni bezbednosti hjustonskog aerodroma.

To se, naveo je Stilvel, događalo dok su čekali poletanje čarter aviona koje su organizovale vlasti u Pekingu u vreme putnih restrikcija tokom globalne pandemije koronavirusa.

Prema njegovim tvrdnjama dokumentacija kojom je raspolagala aviokompanija Er Čajna sadržala je netačne datume rođenja diplomata, izvestio je Njujork tajms.

Kineska ambasada u Vašingtonu za sada je nedostupna za proveru tvrdnji Dejvida Stilvela, navodi agencija Rojters.

Zvanični Peking osudio je potez Sjedinjenih Država. i zapretio kontramerom.

"Sjedinjene Države treba da ponište tu pogrešnu odluku. Kina će sigurno reagovati kontramerama", objavila je Hua Čunjing, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Istim povodom se nekoliko sati pre Čunjing obratio i Vang Venbin, portparol Ministarstva.

"Zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu u kratkom vremenskom periodu predstavlja eskalaciju poslednjih akcija Sjedinjenih Država protiv Kine”, poručio je Venbin.

Kineski diplomata, koji je za agenciju Rojters govorio pod uslovom anonimnosti, odbacio je optužbe o špijunaži - rekavši da je hjustonski konzulat poslovao kao i bilo koje drugo kinesko diplomatsko predstavništvo u Sjedinjenim Državama što podrazumeva izdavanje viza, promovisanje putovanja i poslovanja.

Vatra u dvorištu diplomatskog predstavništva

Inače, vatrogasne ekipe su u utorak uveče stigle pred zgradu konzulata zbog dima koji je izbijao iz dvorišta zgrade.

Dvojica neimenovanih zvaničnika američke vlade izjavila su da su dobili informacije da je u dvorištu konzulata Narodne Republike Kine u Hjustonu spaljivana dokumentacija, objavila je agencija Rojters, bez preciziranja detalja.

Pred tim zdanjem tokom večeri bilo je parkirano nekoliko vatrogasnih vozila. Međutim, portparol Vang Venbin je, uz opasku da je stanje u konzulatu redovno, odbio da govori o tome.

Vatrrogasne ekipe na mestu događaja jasno su uočile paljevinu.

“Deluje da gori vatra u kontejneru koji se nalazi u dvorištu kineskog konzulata. Ne izgleda nam kao da je požar van kontrole – ali nam pristup nije dopušten”, rekao je u utorak uveče Semjuel Penja, šef vatrogasne službe Hjustona, dopisništvu Ej-Bi-Si televizije u Hjustonu.

Vatrogasna vozila pred kineskim konzulatom u Hjustonu fotografisana u utorak uveče
Vatrogasna vozila pred kineskim konzulatom u Hjustonu fotografisana u utorak uveče

Marko Rubio, republikanski senator i vršilac dužnosti predsedavajućeg senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, rekao je da je kineski konzulat u Hjustonu, kako se izrazio, bio vrsta paravana.

"To je neka vrsta centrale špijunske operacije - u oblasti ekonomije i odbrane. Koriste poslovne ljude kao paravan da bi pokušali da utiču na članove Kongresa i druge političke lidere američkih država i lokalnih vlasti. Bilo je krajnje vreme da budu zatvoreni", rekao je Rubio za Foks njuz.

Danijel Rasel, visokorangirani američki diplomata za Istočnu Aziju sa početka mandata administracije predsednika Trampa, izjavio je da će naredba o zatvaranju konzulata nesumnjivo izazvati kinesku reakciju.

"Trodnevni rok za iseljenje kineska strana će shvatiti kao uvredu. Imajući u vidu skoro održavanje predsedničkih izbora nije nemoguće da je taj potez više povezan sa politikom nego intelektualnom svojinom", rekao je Rasel.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Kine karakterišu napetosti pogotovo od pojave koronavirusa u kineskom gradu Vuhanu početkom 2020.

Osim toga – dve države zastupaju suprotstavljene stavove i u vezi sa trgovanjem, tehnologijom, kao i Zakonu o nacionalnoj bezbednosti koji je Kina nedavno nametnula Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG