Linkovi

Kina naredila zatvaranje konzulata SAD u gradu Čengduu


Arhiva - Na fotografiji snimljenoj 18. septembra 2012, vidi se kineski paravojni policajac kako gestikulira ka fotografu na ulazu u kozulat SAD u Čengduu, u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan.
Arhiva - Na fotografiji snimljenoj 18. septembra 2012, vidi se kineski paravojni policajac kako gestikulira ka fotografu na ulazu u kozulat SAD u Čengduu, u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan.

Kina je naredila zatvaranje američkog konzulata u Čengduu u znak odmazde zbog odluke SAD od petka da zatvore kineski konzulat u Hjustonu u Teksasu.

Takođe, u kineskim medijima i u anketama na Tviteru objavljeni su pozivi Pekingu da još "snažnije udari" zatvaranjem konzulata SAD u Hong Kongu, dok predsednik SAD Donald Tramp nagoveštava nova zatvaranja kineskih konzulata u SAD.

Dvoje analitičara koji su govirili za Glas Amerike kažu da će, ako eskalira recipročno zatvaranje, odnosi SAD i Kine biti u spiralnom padu, dok najgore tek sledi.

Novi Hladni rat

"Ovo je ekskalacija (diplomatskih tenzija). I to je sada Hladni rat koji su korak po korak započeli SAD i Kina", rekao je Sang Pu, politički komentator u Hong Kongu.

"Odnosi SAD-Kina dostigli su najniže nivoe ikad otkad je započela pandemija (koronavirusa) ili, konkretno, otkako je Nacionalni zakon o bezbednosti u Hong Kongu stupio na snagu", izjavio je za Glas Amerike Ši Jonong, profesor za međunarodne odnose na pekinškom Renmin Univerzitetu.

"I dalje ima četiri meseca do predsedničkih izbora u SAD i šest meseci pre nego što naredna administracija preuzme vlast u Beloj kući. Tokom tog perioda, Tramp će bez dileme praviti mnoge poteze kako bi pogoršao odnose između dve zemlje", predviđa profesor.

Izborni gambit

Ši veruje da je zatvranje konzulata u Hjustonu osmišleno ne samo da isprovocira Kinu, već kao Tampov gambit kako bi preokrenuo pad u anketama.

On kaže da je Kina optužbe američkog Stejt dipartmenta primila kao neosnovane - dok Trampova administracija tvrdi da je zatvaranje konzulata u Hjustonu u potpunosti opravdano.

Dejvid Stilvel, koji nadgleda politiku za Istočnu Aziju i Pacifik u Stejt dipartmentu, rekao je za Njujork tajms u sredu da je konzulat u Hjusotonu imao istoriju angažovanja na "subverzivnom ponašanju" u da he bio epicentar krađe istraživanja u SAD.

On kaže da su generalni konzul Cai Vei i dvojica drugih kineskih diplomata uhvaćen u korišćenju lažne identifikacije prilikom pratnje kineskih putnika 31. maja u zoni gejta za čarter let sa hjustonskog aerodroma.

Špijunaža i naučna krađa

Stilvel dodaje da su neki pokušaji kineske krađe naučnih podataka u SAD učestali tokom poslednjih šest meseci i da bi mogli da budu povezani sa naporima da se proizvede vakcina za koronavirus, piše Tajms.

U odgovoru, Cai je negirao tvrdnje u intervjuu za KTRK-TV u Hjustonu. "Gde su dokazi", upitao je.

Nazvao je zvaničnika SAD lažovom.

Hladnoratovski stil konfrontacija

SAD su se učestalo sukobljavale sa Kinom po pitanju trgovine i intelektualne svojine, za šta Sang u Hong Kongu kaže da neće okončati lagano ato što nastavlja da se pojavljuje hladnoratovski stil konfrontacije između dve zemlje.

Postoje nagađanja da bi SAD sledeće mogle da zatvore kineski konzulat u San Francisku, Kalifornija, jer je kineski istraživač, koga je FBI optužio za prikrivanje svojih veza sa kineskom vojskom, pronašao utočište u tom objekatu.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Vang Venbin rekao je na redovnom brifingu za medije da je kineski konzulat u Hjstonu odradio pozitivan posao u poslednjih 40 godina, rekavši da su "SAD tvrdile da se kineski konzulat u Hjustonu bavi aktivnostima nespojivim sa njegovim statusom, što je u potpunosti zlonamerna kleveta."

Dodao je da će gašenje konzulata "ozbiljno štetiti odnosima SAD i Kine" i da "ruši most prijateljstva između dve strane".

Opasnosti po globalnu ekonomiju

Ulagači u Kini i Hong Kongu zabrinuti su da bi gašenje konzulata moglo dovesti do prekida službenih veza Sjedinjenih Država sa Pekingom ili eventualnog prekida između američke i kineske ekonomije, izjavio je Liao Kun, glavni ekonomista kineske kompanije CITIC Benk internešenal Ltd.

Nivo nesigurnosti govori o lošim vestima za ulaganja, rekao je on.

Ako tenzije eskaliraju, "kapital bi mogao da napusti Hong Kong i Kinu. Pored toga, globalna trgovina bi bila naveliko pogođena. Ako SAD prekinu veze sa Kinom, prva faza njihovog trgovinskog sporazuma će biti ponište,a što će destabilizovati (gobalnu) trgovinsku dinamiku. Dakle, sve zavisi od tioga šta sledi", rekao je Liao.

XS
SM
MD
LG