Linkovi

Tviter iskazao interesovanje da kupi TikTok u Americi, tvrde izvori


Arhiva - Logo TikToka
Arhiva - Logo TikToka

Tviter je pristupio kineskoj kompaniji BajtDens, vlasniku TikToka, kako bi izrazio interesovanje za preuzimanje američkih operacija te aplikacije za deljenje video-snimaka, rekle su Rojtersu dve osobe koje su upoznate sa tom temom, dok eksperti izražavaju sumnju po pitanju sposobnosti Tvitera da prikupi finansije neophodne za potencijalni sporazum.

Daleko je od izvesnog da će Tviter biti u mogućnosti da nadigra Majkrosoft korporaciju i okonča takav transformacijski sporazum u 45 dana, koliko je predsednik SAD Donald Tramp dao BajtDensu da postigne sporazum o prodaju, rekli su izvori u subotu.

Vest da su Tviter i TikTok u preliminarnim razgovorima i da je Mikrosoft i dalje predvotnik u trci za preuzimanje američkih operacija te aplikacije, preneta je ranije u Vol strit žurnalu.

Tviter ima tržišnu vrednost od oko 30 milijardi dolara, što je gotovo identična vrednost sa procenjenom vrednoću imovine TikToka koja bi trebalo da bude preuzeta, što znači da bi Tviter morao da prikupi dodatni kapital za finansiranje sporazuma, tvde izvodi.

"Tviteru će biti teško da prikupi dovoljno finansijskih sredstava za sticanje makar američkih akcija TikToka. Nema dovoljno kapaciteta za pozajmljivanje", rekao je Erik Gordon, profesor Univerziteta u Mičigenu.

"Ako (Tviter) pokuša da sastavi grupu investitora, uslovi će biti teški. Vlastiti akcionari Tvitera možda bi više voleli da se menadžment usresredi na svoj postojeći posao", dodao je.

Jedan od akcionara Tvitera, privatna firma Silver lejk, zainteresovana je da finansira potencijalni sporazum, dodao je jedan izvor.

Tviter je takođe privatno izneo slučaj da bi se njegova ponuda suočila sa manje regulatornog nadzora od Majkrosoftove. Takođe, ta kompanija se neće suočiti ni sa kakvim pritiskom Kine, s obzirom na to da nije aktivan u toj zemlji, rekao je izvor.

TikTok, BajtDens i Tviter odbili su da komentarišu ove navode.

TikTok se našao pod udarom američkih zakonodavaca zbog zabrinutosti po pitanju nacionalne bezbednosti, a u vezi sa prikupljanjem podataka.

Ranije ove nedelje, Tramp je uveo sankcije kineskim vlasnicima aplikacija ViČet i TikTok, zaoštravajući dodatno tenzije između dve zemlje.

Tramp je rekao ove nedelje da će podržati napore Majkrosofta da kupi američke operacije TikToka, ukoliko vlada SAD dobije "znatan deo" koristi od toga. Ipak je rekao da će zabraniti popularnu aplikaciju u SAD počevši od 15. septembra.

Majkrosoft je saopštio unedelju da ima za cilj da zaključi pregovore o sporazumu do sredine septembra.

XS
SM
MD
LG