Linkovi

Karpenter: Teško do napretka u rešavanju pitanja Kosova pre izbora u Srbiji


Direktor Pen Bajden centra Majkl Karpenter (arhiva)
Direktor Pen Bajden centra Majkl Karpenter (arhiva)

Veoma je teško postići napredak u rešavanju odnosa Srbije i Kosova prije izbora u Srbiji, ocijenio je u intervjuu za Glas Amerike Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Pen Bajden centra. Karpenter je rekao i da nema potpunog rešenja bez priznanja nezavisnosti Kosova.

Bivši zvaničnik Pentagona ističe da je geopolitičke sporove, poput spora između Srbije i Kosova, uvijek teško rešavati u izbornoj godini. Rešenje je, kako ocjenjuje, ipak moguće ako se uloži mnogo više napora i resursa.

"Mislim da je ambasador Grenel već postigao mnogo razgovorima o obnavljanju direktnih letova između dvije zemlje. Ako Vlada Kosova ukine tarife, to bi bio veoma pozitivan signal. Ako Grenel to uspije da postigne, onda mislim da će barem ući u oblast u kojoj može da postigne veći napredak u bliskoj budućnosti“, kaže Karpenter.

Intervju Majkla Karpentera za Glas Amerike
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Pitanje taksi, koje je Priština uvela na uvoz iz Srbije, kao i drugi razlozi za sporove i animozitet izmedju dvije strane moraju se riješiti prije nego što se bude moglo raditi na samom sporazumu, smatra direktor Pen Bajden centra.

"To je put na kojem se Grenel trenutno nalazi. Stvarno težak dio će biti da se ponudi nešto što je prihvatljivo za većinu Srba i za većinu Kosovara. Prema mom mišljenju, to nikada nije bilo realno bez stavljanja značajnog novca na sto, investicija, i naročito Stabilizacionog fonda. Dugo se zalažem za to da Evropska unija, uz možda neku američku podršku, izdvoji novac i na sto stavi opciju Stablizacionog fonda da bi dvije strane vidjele da će biti rekonstrukcije, poslova, ekonomskog rasta i infrastrukture jednom kada se postigne sporazum“, naglašava Karpenter.

Bivši zvaničnik Pentagona smatra i da će Trampova administracija insistirati na rešenju koje predviđa da Srbija prizna Kosovo.

"Mislim da rešenje konflikta nije potpuno bez toga da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Pitanje je onda šta bi Srbija dobila i ima nekoliko stvari koje bi potencijalno bile dio tog paketa. Ali mislim da bi Stabilizacioni fond bio primamljiv za obje strane i ta opcija, po mom mišljenju, nije dovoljno istražena“.

Glas Amerike: A koji je interes Sjedinjenih Država u svemu ovome?

„Ne bih tragao za nekim zloćudnim razlozima. Trampova administracija pokušava da riješi ovaj konflikt iz istog razloga iz kojeg su to radile prethodne administracije. Prije svega, mi imamo koristi od stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu. To omogućava i državama u regionu da se pridruže evroatlantskim institucijama, što je u našem interesu. Znači mi se zalažemo za naše interese u regionu i to je upravo ono što bi ova administracija trebalo da radi“, zaključuje Karpenter.

XS
SM
MD
LG