Linkovi

Grenel: Ukidanje takse na robu iz Srbije važno za ekonomski napredak Kosova


Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel okružen novinarima u Prištini (Foto: VOA)

Ako Kosovo želi da krene napred sa ekonomskim razvojem, veoma je važno da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, izjavio je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, posle sastanaka sa Aljbinom Kurtijem i Isom Mustafom. Grenel je poručio da istovremeno i Srbija treba da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova.

Posle sastanka sa sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, koji je i mandatar za sastav nove Vlade Kosova, izaslanik predsednika SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel kazao da Kosovo treba da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer od toga - kako je ocenio - zavisi jačanje privrede i otvaranje novih radnih mesta.

„Ukoliko želimo da krenemo napred sa ekonomskim razvojem, veoma je važno ukidanje takse od 100 odsto. To je nešto što treba da se desi istovremeno sa ukidanjem kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti od strane Srbije. Obe ove stvari treba da se dese, kako bi preduzeća napredovala, kako bi se otvorila nova radna mesta za mlade ljude. Preneću istu poruku i u Beogradu“, izjavio je Grenel posle sastanka sa Kurtijem.

Grenel je dodao da formiranje nove vlade Kosova nije pitanje za njega i da to posmatra sa strane.

“Pitanje formiranja vlade nije moj problem. Rekao sam gospodinu Kurtiju da su države kao što su Velika Britanija i Nemačka imale složene koalicijske borbe za formiranje vlade. Rekao sam mu, mi posmatramo, ohrabrujemo ih da se vode vladavinom zakona kao i svi ostali, i da shvate da se to dešava i u drugim zemljama“.

Ričard Grenel i Isa Mustafa tokom današnjeg sastanka (Foto: VOA)
Ričard Grenel i Isa Mustafa tokom današnjeg sastanka (Foto: VOA)

Grenel se odvojeno sastao i sa rukovodstvom Demokratskog saveza Kosova, gde je još jednom ponovio da Amerika ne želi da se meša u formiranje vlade Kosova, već da je fokus na ekonomski razvoj koji bi trebalo da zaustavi političke sukobe.

“Preneo sam istu poruku, da Amerika nije zainteresovana da se meša u formiranje vlade već za ekonomski razvoj. Podelio sam moju viziju da se uskoro ukinu takse, a Srbija prekine sa kampanjom povlačenja nezavisnosti. Preneo sam neke ekonomske ideje kako bismo stvorili bolju atmosferu za otvaranje novih radnih mesta i razgovarali smo o budućnosti i napretku. Uskoro ćemo i nešto konkretno reći o stvaranju radnih mesta. Ekonomija zaustavlja političke sukobe. SAD žele da svoje ekonomske ideje i inostrano poslovanje dovede na Kosovo i u Srbiju. Otvaranje novih radnih mesta biće jedan od prioriteta SAD”, kazao je Grenel.

Specijalni izaslanik predsednika SAD-a Ričard Grenel sastao se sinoć na radnoj večeri i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. Posle posete Kosovu, Grenel putuje za Beograd gde će se u petak sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG