Linkovi

Grenel: Postignut napredak u razgovorima o železničkoj saradnji Beograda i Prištine


Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova

“Ostvarili smo napredak u vezi sa Pismom o namerama o saradnji u oblasti železnice", izjavio je Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, nakon sastanka delegacija dve strane u Berlinu posećenom obnovi železničkog saobraćaja.

"Razgovori su protekli dovoljno dobro da smo razmatrali i druga pitanja", rekao je Grenel, u izjavi dostavljenoj Glasu Amerike. Nije međutim precizirano o čemu su predstavnici dve strane još razgovarali.

Zvanične delegacije Beograda i Prištine održale su u Berlinu, posredstvom američkih diplomata Ričarda Grenela (savetnika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine) i Roberta O’Brajena (savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost) razgovore o ponovnom uspostavljanju železničkog saobraćaja.

"Na zaključenju Pisma o namerama radićemo tokom naredne nedelje putem elektronske pošte", rekao je Grenel.

Delegaciju Srbije u Berlinu je predstavljao Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, dok su prištinsku delegaciju činili Đem Veselji, direktor odeljenja za kopneni transport i Ram Ćupeva, direktor putne infrastrukture - objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk Pal Lekaj, odlazeći kosovski ministar infrastrukture.

Marko Đurić je posle razgovora izjavio da se nada da će susret doprineti konkretnim rešenjima.

"Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljaju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist", rekao je Đurić agenciji Tanjug.

Ramuš Haradinaj, kosovski premijer u ostavci, izjavio je da poslednja dva sporazuma između Kosova i Srbije o avio i železničkoj liniji neće naštetiti Kosovu.

"Železnicu bi trebalo regulisati jer je u lošem stanju", rekao je Haradinaj - objavila je Radiotelevizija Kosova.

Upitan da li se kroz te sporazume nastavio dijalog sa Srbijom, Haradinaj je odgovorio da su sporazumi pozitivni znaci.

Načelni sporazum o avioliniji

Predstavnici Srbije i Kosova sastali su se u Berlinu dva dana pošto je, tokom posete Ričarda Grenela prošlog petka Beogradu i sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obelodanjeno da je postignut načelni dogovor o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Srbije i Kosova.

Ambasador Ričard Grenel prethodne nedelje boravio je na Kosovu i u Srbiji dva dana pošto su u Berlinu, Beograd, Priština i nemačka avio kompanija “Jurovings” načelno dogovorile uspostavljanje avio linije između glavnih gradova Srbije i Kosova.

Grenel je nakon razgovora sa zvaničnicima dve strane, tokom svoje balkanske turneje, ukazao na značaj ekonomskog povezivanja kao modela za približavanje Srbije i Kosova, čiji su pregovori o normalizaciji odnosa zamrznuti više od godinu dana.

Založio se za ukidanje carina koje je na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvelo Kosovo.

Razgovore koji se, mimo zamrznutog dijaloga Beograda i Prištine odvijaju posredstvom američkih zvaničnika, Danijel Server, američki stručnjak za Balkan je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike, označio kao mogućnost da se dve strane vrate za pregovarački sto.

"Načelni sporazum o uspostavljanju aviolinije između Kosova i Srbije predstavlja nadu za obnovu dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Server.

Dijalog, vođen posredstvom Evropske unije koji bi trebalo da rezultira sporazumom o normalizaciji odnosa dve strane, zamrznut je od novembra 2018, kada su tadašnje kosovske vlasti uvele takse od sto odsto na proizvode koje uvoze sa područja Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao razlog tome, bivše kosovske vlasti navele su međunarodnu kampanju Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu još nije formirana vlada - zbog čega se nalazi u periodu institucionalnog vakuuma.

U inicijativi koju predvode američki zvaničnici Grenel i O'Brajen upadljivo je delovalo odsustvo Evropske unije, koja je formalni posrednik u razgovorima Beograda i Prištine.

Takvo viđenje, međutim, ublažava najava o poseti Žosepa Borelja, novog posrednika u dijalogu dve strane Srbiji i Kosovu, krajem tekuće nedelje.

Pre te najave, Dejmon Vilson izvršni potpredsednik Atlantskog saveta, rekao je u intervjuu Glasu Amerike objavljenom prethodnog četvrtka, da ne smatra da je Evropska unija marginalizovana.

"EU nije u prikrajku, EU je u centru ovih zbivanja. Oni su partner SAD. U suštini mi pričamo o dva naroda koji žele da budu deo EU, to je mnogo moćno. I sama EU je prošla kroz promene. Mislim da je to recept za uspeh, kada SAD i EU imaju koordinisane napore i strategiju za sporazum i podršku Beogradu i Prištini da postignu dogovor. Amerika igra svoju ulogu, Evropa svoju. Uspešno je samo kada su zajedno", rekao je Dejmon Vilson.

Odnosi Srbije i Kosova narušeni su posle ratnih sukoba dve strane u period 1998.-1999. Kosovo, nekadašnja pokrajina u sastavu Srbije, proglasila je nezavisnost nakon referenduma 2008.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG