Linkovi

Kapčan: Sajber napadi ostaju ključno nerešeno pitanje između Rusije i SAD


Predsednici Sjedinjenih Država i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin (Foto: AP)
Predsednici Sjedinjenih Država i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin (Foto: AP)

Uprkos prognozama da bi mogao ponovo da nastupi hladni rat između Rusije i SAD, samit predsednika Džozefa Bajdena i Vladimira Putina u Ženevi sugeriše da je takva mogućnost malo verovatna.

Sam predsednik Bajden je na to ukazao svojom izjavom da, kako se izrazio, Putin zna da je Rusija suviše slaba.

Ipak, nerešena pitanja ostaju, kaže Čarls Kapčan, visoki saradnik uticajnog Saveta za spoljnopolitičke odnose.

Tokom svog tročasovnog sastanka u Ženevi, Bajden i Putin razgovarali su o ograničenom broju pitanja. Na kraju obojica su bili više pozitivni nego negativni u svojim ocenama, kaže Kapčan.

“Bajden je bio eksplicitan kada je rekao da će rezultati samita biti poznati kroz tri do šest meseci, pre nego što budemo mogli da zaključimo da li je samit bio razuman, instruktivan, uglavnom pozitivan i možda početak nečeg konkretnog, ili će Putin nastaviti sa svojom ulogom ‘teške mušterije", smatra Kapčan.

Bajden je bio eksplicitan kada je rekao da će rezultati samita biti poznati kroz tri do šest meseci: Čarls Kapčan
Bajden je bio eksplicitan kada je rekao da će rezultati samita biti poznati kroz tri do šest meseci: Čarls Kapčan

On naglašava da sajber napadi ostaju ključno nerešeno pitanje dveju strana.

Ako je nešto ostavilo loš utisak na mene, bilo je to sajber pitanje, gde je Putin u osnovi rekao: ‘O čemu se radi? Ne koristimo nikakvu sajber penetraciju. Tu upošte nema problema’. Međutim, dobro znamo da su Rusi hakovali američke sisteme i da se takve igre, sa ucenama i iznudama, koriste u Rusiji, a da smo imali takve napade na američke privatne kompanije", kaže on.

Američka strana mora da vodi računa o dve stvari u budućnosti, navodi Kapčan, precizirajući da se radi o uspostavljanju zajedničkih radnih grupa za ponovno normalizovanje diplomatskih odnosa, kao i osnivanje radnih timova u vezi sa nekoliko aktuelnih spoljnopolitičkih pitanja.

“Bajden je pomenuo humanitarnu pomoć Siriji, rusku pomoć dok Sjedinjene Države dovršavaju vojno povlačenje iz Avganistana i neku vrstu dogovora o saradnji u arktičkom regionu. Potrebno je uložiti napor koji bi sugerisao da Vašington i Moskva ne samo da pokušavaju da umanje uzajamno neprijateljstvo, već da zapravo nalaze način da uzajamno sarađuju", navodi on.

Kapčan takođe predlaže veću koordinaciju po pitanju Ukrajine.

“Diplomatski napredak u Ukrajini bio bi ogroman pomak... Novi napor SAD da se povedu razgovori sa Rusijom i Ukrajinom, a možda i Nemačkom i Francuskom, kao partnerima u tzv. normandijskom formatu, kako bi se išlo dalje ka diplomatskom rešenju", kaže Čarls Kapčan uz procenu da je samit bio važniji za Putina nego za Bajdena.

"Putin voli da prikaže ruskoj javnosti da učestvuje na sastancima sa ključnim svetskim liderima. Siguran sam da je bio nezadovoljan što nije prisustvovo sastanku Grupe 7 iz koje Rusija izbačena. Ne sviđa mu se ni kada se drugi lideri okupljaju bez njega, jer izgleda kao da je kažnjen", navodi ovaj spoljnopolitički stručnjak.

SAD takođe traže način da udalje Moskvu od Pekinga, kaže Kapčan.

„I samom Putinu je možda pomalo nelagodno zbog bliske veze između Rusije i Kine, jer je Rusija tu mlađi partner. Kina takođe uspeva da prodre u područja koja su tradicionalne interesne sfere Rusije. Mislim da to možda motiviše Putinovu želju da stekne veći uticaj u odnosima sa Kinom", zaključuje u svojoj analizi Čarls Kapčan.

XS
SM
MD
LG