Linkovi

SAD obavestile Rusiju da se neće pridružiti sporazumu "Otvoreno nebo"


Predsednik Džo Bajden na koledžu Kujahoga u Klivlendu, 27. maja 2021. (Foto: AP /Evan Vucci)
Predsednik Džo Bajden na koledžu Kujahoga u Klivlendu, 27. maja 2021. (Foto: AP /Evan Vucci)

Bajdenova administracija je obavestila Rusiju da se neće pridružiti ključnom paktu za kontrolu naoružanja, sporazumu "Otvoreno nebo", dok se dve strane pripremaju za samit svojih lidera u junu, saopštio je Stejt department.

Američki zvaničnici kažu da je zamenica državnog sekretara Vendi Šerman rekla Rusima da je administracija odlučila da neće ponovo ući u sporazum "Otvoreno nebo", koji je dozvoljavao osmatračke letove iznad vojnih postrojenja u obe zemlje, pre nego što se predsednik Donald Tramp povukao iz pakta. Dok je bio predsednički kandidat, Bajden je Trampovo povlačenje kritikovao kao "kratkovido".

Odluka američke vlade znači da samo jedan veliki sporazum o kontroli naoružanja između dve nuklearne sile - novi START - ostaje na snazi. Tramp nije načinio nikakve korak da produži novi START, koji bi istekao početkom ove godine, ali je posle stupanja na dužnost Bajdenova administracija brzo reagovala, produžila ga na pet godina, i otvorila reviziju Trampovog povlačenja iz sporazuma "Otvoreno nebo."

Zvaničnici, koji su za AP govorili pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu imali zvanično ovlašćenje, kažu da je revizija sporazuma završena i da je Šerman obavestila Sergeja Rjabkova, zamenika ruskog ministra spoljnih poslova, o američkoj odluci da se ne vrate sporazumu Otvoreno nebo iz 1992. Stejt department je kasnije objavio odluku.

"SAD žale što su ruska kršenja podrila sporazum o Otvorenom nebu", saopštio je sekretarijat. "Posle obavljene revizije, SAD ne nameravaju da traže ponovno pridruživanje sporazumu, imajući u vidu da Rusija nije preduzela nikakve korake da se vrati poštovanju (njegovih odredbi). Uz to, ponašanje Rusije, uključujući njene nedavne korake u pogledu Ukrajine, nije ponašanje partnera posvećenog izgradnji poverenja", navedeno je iz Državnog sekretarijata.

Ruska reakcija: Politička greška

Uoči junskog samita dvojice predsednika Džozefa Bajdena i Vladimira Putina Rusija je odluku SAD-a da se ne vrati u sporazum "Otvoreno nebo" ocenila kao političku grešku.

Sergej Rjabkov, zamenik ruskog šefa diplomatije, poručio da je Vašington propustio priliku da, kako je ukazao, utiče na poboljšanje bezbednosti u Evropi.

"Sjedinjene Države su napravile još jednu političku grešku nanevši novi udarac evropskom sistemu bezbednosti. Pružili smo im dobru šansu koju nisu iskoristili. Još šire izmišljotine da Rusija krši sporazum - što je potpuno apsurdno", navedeno je u izjavi Rjabkova koju je objavila državna agencija TASS.

U odvojenoj reakciji portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da Moskva žali zbog američke odluke - rekavši da sporazum značajno gubi na snazi bez učešća Rusije ili Sjedinjenih Država.

Junski samit u Ženevi

Saopštenje da se Amerika ne vraća sporazumu Otvoreno nebo objavljeno je uoči susreta predsednika Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina koji se održava 16. juna u Ženevi.

Dvojica lidera pokušaće da pronađu zajedničke tačke u vreme ozbiljnog pogoršanja bilateralnih odnosa koji su na najnižem nivou u više decenija. Pa ipak, Bajden, kkoji je podržavao sporazum dok je bio senator, oštro je kritikovao Trampovo povlačenje iz tog pakta.

Bivši predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma "Otvoreno nebo" prošle godine.
Bivši predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma "Otvoreno nebo" prošle godine.

“Saopštavajući nameru da se povuče iz sporazuma Otvoreno nebo, predsednik Tramp je nastavio svoju kratkovidu politiku gde Amerika napušta svoju lidersku ulogu", izjavio je Bajden, tada kao predsednički kandidat, u maju 2020.

Sporazum "Otvoreno nebo" zamišljen je da doprinese izgradnji poverenja između Rusije i Zapada, tako što se više od 35 potpisnica dozvoljava da obavljaju osmatračke letove iznad teritorija drugih država koje su deo sporazuma, da bi prikupljale informacije o vojnim snagama i aktivnostima. Od kada je sporazum stupio na snagu 2002, obavljeno je više od 1.500 letova, a cilj je bila veća transparentnost i omogućavanje nadzora sporazuma o kontroli naoružanja i drugih međunarodnih dogovora.

Trampova administracija je saopštila da se SAD povlače iz sporazuma prošle godine, navodeći da je zbog ruskih kršenja neodrživo da Vašington ostane u paktu. Donji dom ruskog parlamenta prošle nedelje je glasao na isti način. Međutim, sve do četvrtka, dve strane su govorile da sporazum još može da se spasi. Ruski zvaničnici su govorili da su spremni da razmotre svoje povlačenje ukoliko SAD učine isto.

Očekuje se da će Savet federacije, gornji dom ruskog parlamenta, usvojiti zakon o povlačenju 2. juna, a kada Putin potpiše zakon, proći će šest meseci dok Rusija zvanično ne izađe iz sporazuma.

Zvaničnici su naglasili spremnost Bajdenove administracije da sarađuje sa Rusijom u nizu pitanja od zajedničkog interesa i ukazali na produžetak sporazuma novi START, koji su prvo potpisali predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev 2010. Taj sporazum ograničava svaku zemlju da ne može da poseduje više od 1.550 nuklearnih bojevih glava i 700 projektila i bombardera, a predviđene su i detaljne inspekcije na terenu da bi se proverilo da li zemlje poštuju sporazum.

Međutim, zvaničnici su izjavili da, uprkos apelima Rusije da se poštuje sporazum Otvoreno nebo, nije bilo praktičnog načina za SAD da promene odluku Trampove administracije o povlačenju. Jedan zvaničnik kaže da je, od kada je Bajden stupio na položaj, Rusija demonstrirala "kompletno odusustvo napretka" u preduzimanju koraka ka poštovanju sporazuma.

XS
SM
MD
LG