Linkovi

Navalni ismejao Putina zbog optužbe da je "svesno" napustio Rusiju dok je bio u komi


Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom SAD u Ženevi (Foto: Reuters/Alexander Zemlianichenko/Pool)
Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom SAD u Ženevi (Foto: Reuters/Alexander Zemlianichenko/Pool)

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, koji se nalazi u zatvoru, podsmevao se u četvrtak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zato što ga je optužio da je svesno prekršio zakon kada je prošle godine evakuisan iz Rusiije - dok je bio u komi.

Navalni je prebačen u Nemačku u avgustu nakon što je otrovan nervnim agensom.

"Morao je da se prijavi vlastima kao neko ko je dva puta osuđivan na uslovnu kaznu zatvora. Potpuno svestan šta radi, i to želim da naglasim, i zanemarujući zakonske uslove, taj gospodin je otišao u inostranstvo da se leči", rekao je Putin novinarima posle samita sa američkim predsednikom Džo Bajdenom.

Takođe je istakao da je Navalni "dobio ono što je zaslužio kada je osuđen na zatvorsku kaznu" i da se "namerno vratio u Rusiju da bi bio uhapšen".

Opozicioni lider je u objavi na Instagramu, koju je postavio preko advokata, naveo da je sam Putin, na zahtev nemačke vlade, odobrio njegovu evakuaciju.

Zatim se podsmevao ideji da je "svesno" otišao u inostranstvo, a objavio je i fotografiju kako ga na nosilima prebacuju u avion.

"Putin se znoji i ima užasnu glavobolju ako ne laže, na primer da 'plate u Rusiji rastu, da neće niti obavezne vakcinacije u Rusiji i da je Navalni svesno otišao u inostranstvo'", navodi se u objavi.

Aleksej Navalni je najistaknutiji Putinov politički protivnik. Uhapšen je u januaru kada je doputovao u Moskvu iz Nemačke, gde se lečio pošto je otrovan nervnim agensom novičok. Navalni tvrdi da su ruski agenti taj otrov stavili na njegov donji veš, što Kremlj poriče.

Navalni je u Moskvi osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne u Rusiji 2014, na koju je osuđen zbog navondnih finansijskih malverzacija.

Američki predsednik je na pitanje šta će se dogoditi ako Navalni umre u zatvoru, rekao da je "jasno stavio do znanja Putinu da će posledice biti veoma štetne po Rusiju".

Ruski predsednik je u intervjuu američkom NBC njuzu ponovo negirao da je naredio trovanje Navalnog.

"Nemamo praksu da tako ubijamo ljude", rekao je Putin, ali nije mogao da garantuje da će Navalni iz zatvora izaći živ.

"Vidite, takve odluke ne donosi predsednik. Ali, sigurno neće biti tretiran gore od ostalih".

Sud u Moskvi je prošle nedelje proglasio nezakonitim organizacije koje je osnovao Navalni i označio ih kao "ekstremističke". Analitičari su to protumačili kao Putinov pokušaj da ućutka kritičare Kremlja i zabrani im da se kandiduju na parlamentarnim izborima u septembru.

U istom intervjuu, Putin je uporedio odgovor Kremlja prema političkim protivnicima sa odgovorom američkih službi na upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara. Putin smatra da je hapšenje demonstranata bilo gušenje slobode govora, ali je pritom ignorisao činjenicu da su neki od nijh povredili policajce, uništavali zgradu Kongresa.

Ruski predsednik smatra da su demonstanti nepravedno optuženi za krivična dela samo zato što su imali "političke zahteve".

"Zar to nije progon zbog drugačijeg političkog stava?", upitao je Putin.

Do sada je presuđeno samo u malom broju slučajeva zbog upada u Kongres. Osuđeni za nasilje i vandalizam suočavaju se sa višegodišnjim zatvorskim kaznama, dok će oni koji su upali u zgradu dobiti lakše ili uslovne kazne.

XS
SM
MD
LG