Linkovi

Bajden će posle samita sa Putinom održati samostalnu konferenciju za novinare


Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin u državnoj rezidenciji u Novo Ograjovom, nedaleko od Moskve, 9. juna 2021.
Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin u državnoj rezidenciji u Novo Ograjovom, nedaleko od Moskve, 9. juna 2021.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden održaće samostalnu konferenciju za novinare posle sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom naredne nedelje u Ženevi.

Zajednička konferencija Putina i Donalda Trampa 2018. godine šokirala je mnoge nakon što je tadašnji američki predsednik doveo u pitanje zaključke svojih obaveštajnih službi i laskao ruskom predsedniku, podseća agencija Rojters.

Iz Bele kuće je saopšteno da se očekuje "iskren i direktan" sastanak Bajdena i Putina.

"Samostalna konferencija za novinare je adekvatan format da se slobodnim medijima jasno prenesu teme o kojima se razgovaralo na sastanku - i u oblastima u kojima smo možda saglasni i onima gde imamo značajne primedbe", rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Predsednik Rusije izjavio je u petak da se nada da će Bajden biti manje impulsivan od svog prethodnika.

U intervjuu za NBC njuz, Putin je Bajdena opisao kao "čoveka od karijere" koji je život proveo u politici.

"Moja je velika nada je, jeste, da postoje neke prednosti, neki nedostaci, ali da neće biti pokreta na osnovu impulsa od strane sedećeg američkog predsednika", rekao je on, prema prevodu NBC njuza.

Bajden planira da pokrene čitav niz američkih primedbi uključujući navodno rusko uplitanje u izbore i hakovanje, na samitu sa Putinom u sredu u Ženevi na kraju Bajdenovog prvog inostranog putovanja.

Putin je otvoreno priznao da je tokom glasanja 2016. godine podržao Trampa, koji je izražavao divljenje spram ruskog lidera i koji je na njihovom prvom samitu izgleda prihvatio njegovo negiranje mešanja u izbore.

Bajden je rekao da nije u iluzijama o Putinu, kojeg je opisao kao "ubicu" u svetlu niza smrtnih slučajeva visokog profila, uključujući smrt kritičara Kremlja Borisa Nemcova.

Upitan da li je on "ubica", Putin je rekao da je taj termin deo "mačo ponašanja" uobičajenog u Holivudu.

Takav diskurs "deo je američke političke kulture, gde se to smatra normalnim. Inače, ne ovde. Ovde se ne smatra normalnim", rekao je on.

XS
SM
MD
LG