Linkovi

Istekao rok za potvrdu izbornih rezultata, Trampovo osporavanje poraza dodatno ograničeno


ARHIVA - Predsednik Donald Tramp (desno) sluša govor svog ličnog advokata Rudija Đulijanija, u avgustu 2020. (Foto: AFP/Jim Watson)
ARHIVA - Predsednik Donald Tramp (desno) sluša govor svog ličnog advokata Rudija Đulijanija, u avgustu 2020. (Foto: AFP/Jim Watson)

Predsjednik Donald Tramp izgubio je desetine tužbi kojima je na sudovima pokušao da poništi izbornu pobjedu novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena. U međuvremenu je istekao i rok do kojeg su države trebalo da završe proces potvrde izbornih rezultata, čime je dalje ograničena mogućnost da ih Tramp ospori.

Tokom pet nedelja od izbora 3. novembra bilo je slavlja i protesta, u nekoliko država su se ponovo prebrojavali glasovi, a podnijete su i desetine tužbi. I ništa nije promijenilo rezultat.

Džo Bajden pobijedio je na izborima, ali predsjednik Donald Tramp i dalje nije spreman da to prizna.

“Nikada nismo izgubili izbore. Pobjeđujemo”, više puta je ponovio Tramp.

Istekao rok za potvrdu izbornih rezultata, Trampovo osporavanje poraza dodatno ograničeno
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

U ponoć je istekao rok do kojeg su države morale da riješe pravne sporove u pogledu izbora, uključujući ponovno prebrojavanje i reviziju glasova, i da završe proces potvrde rezultata.

“Isticanjem tog roka zadat je još jedan fatalan udarac predsjednikovim naporima da preokrene rezultat izbora na sudu, iznošenjem neistinitih tvrdnji o izbornoj prevari”, kaže Aziz Hak, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Čikaga.

Rezultate, koji se finalizuju do predviđenog roka, Kongres smatra konačnim. Sve države su potvrdile ishod izbora, osim Viskonsina za koji se očekuje da će to uraditi do kraja nedelje.

“Međutim, ako se izborni rezultat potvrdi posle roka 8. decembra i izaberu elektori, dok god je to urađeno do 14. decembra kada oni obično glasaju, Kongres može da ih uračuna kada bude formalno brojao elektorske glasove u januaru”, obkašnjava Džon Fortije iz centra za dvostranačku politiku.

Predsjednik je podnio desetine tužbi u sedam država u kojima je izgubio: Arizoni, Pensilvaniji, Džordžiji, Mičigenu, Viskonsinu, Minesoti i Nevadi.

Dobio je jedan sudski spor, a izgubio više od 40, dok je i dalje nekoliko tužbi neriješeno u Džordžiji, Arizoni, Viskonsonu i Pensilvaniji. Vrhovni sud juče je odbacio žalbu na presudu nižeg suda kojom je odbačena tužba, čiji cilj je bio da se poništi rezultat izbora u Pensilvaniji.

Trampov sekretar za pravosuđe Bil Bar takođe je rekao da nema dokaza o rasprostranjenim nepravilnostima na izborima. Međutim, Trampove pristalice i dalje prijete izbornim zvaničnicima, od kojih je jedan, republikanac, uzvratio na napade.

"To mora da se zaustavi. Gospodine predsjedniče, niste osudili te poteze ili te izjave”, poručio je izborni zvaničnik u državi Džordžija Gabrijel Sterling.

Posle neuspjeha na sudovima, Tramp je pokušao da izvrši pritisak na zvaničnike i članove državnih skupština u Džordžiji, Mičigenu i Pensilvaniji da preokrenu rezultat u tim državama u njegovu korist. Iako neuspješni, ti pokušaji su ipak razotkrili slabosti u američkom izbornom sistemu.

“Vrijeme će pokazati da li će poslije ovih izbora biti obnovljena riješenost da se očuva integritet izbornog sistema, naročito na državnom nivou. Ili smo naučili koliko je naš izborni sistem ranjiv i koliko smo se približili veoma opasnom ishodu”, smatra Aziz Hak, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Čikaga.

Za pet dana - 14. decembra - 538 ljudi koji predstavljaju elektorski koledž sastaće se u gradovima širom zemlje da bi formalno glasali za predsjednika i potpredsjednika SAD.

XS
SM
MD
LG