Linkovi

Šta se dogodilo saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju?


Nestali saudijski novinar Džamal Kašogi (arhivski snimak)
Nestali saudijski novinar Džamal Kašogi (arhivski snimak)

Turska je saopštila da će pretražiti konzulat Saudijske Arabije u vezi sa nestankom saudijskog novinara Džamala Kašogija i da su Saudijci nagovestili da su otvoreni za saradnju. Kašogi je došao u konzulat u Istanbulu da overi dokumenata za svoje venčanje sa turskom državljankom, da bi potom preuzeo položaj kolumniste u Vašington Postu, ali od tada nije vidjen. Njegov nestanak bi mogao da izazove diplomatsku krizu izmedju Turske i Saudijske Arabije i produbi tenzije u regionu.

Šta se dogodilo Džamalu Kašogiju unutar saudijskog konzulata – i gde je on sada? To su pitanja na koja još uvek nema odgovora - ni nedelju dana posle njegovog nestanka. Kašogijevi prijatelji i pristalice su u ponedeljak protestovali ispred zgrade konzulata.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je rekao da mu je Kašogi prijatelj, apelovao je na Rijad da dokaže da je on još uvek živ.

“Zvaničnici saudijskog konzulata ne mogu sebe da spasu time što su rekli “on je napustio konzulat”. Relevantne vlasti su obavezne da pruže dokaz za tu tvrdnju".

Kašogi je otišao u konzulat 2. oktobra da overi dokumenta kako bi mogao da se oženi svojom verenicom, Turkinjom, koja ga je čekala ispred ispred konzulata.

Turski istražitelji veruju da je Kašogi ubijen i da je njegovo telo možda bilo izneto u diplomatskom vozilu, dok je policija zatražila veštačenje forenzičara. Saudijski generalni konzul Mohamed Al Otaibi demantovao je da zna gde se nalazi Kašogi.

“Konzulat i ambasada tragaju za njim i zabrinuti smo zbog njegovog slučaja.”

Kašogi poslednji put viđen na konferenciji u Londonu

Obaveštajne službe istražuju dolazak nekoliko saudijskih zvaničnika na aerodrom u Istanbulu u vreme kad je Kašogi nestao. Kašogi je proveo prošlu godinu u Sjedinjenim Državama pošto je pobegao iz Saudijske Arabije zbog strahovanja da bi mogao da bude uhapšen zbog članaka kritičnih prema vladi.

Poslednji put je viđen na konferenciji o bliskoistočnom mirovnom procesu u Londonu, tri dana pre nego što je nestao.

“Palestinsko pitanje je još uvek osetljivo pitanje u Saudijskoj Arabiji, jer mada vlada ima punu kontrolu, dok su disidenti ućutkani ili u zatvoru”, rekao je tada Kašogi.

Kašogi je kritikovao saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i podršku koju mu Vašington pruža.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman

“On se zamerio ovom kralju i ovoj vladi zbog Trampa i Amerike. Džamal Kašogi je bio njihov sunarodnik. On je postao nezavisan i pokazivao je otvoreni prezir za njih. I morali su da ga se reše”, kaže Kašogijev prijatelj Dejvid Herst.

Ankara je pod pritiskom da čvrto reaguje na Kašogijev nestanak, smatra Herst.

“Turska ima 4 miliona gradjana kojima je arapski maternji jezik. Tu žive hiljade disidenata iz Egipta, Sirije, Jemena. Ako je sada na neki način otvorena sezona lova na njih i Ankara ne može da ih zaštiti, Turska bi mogla da postane veoma nestabilna.”

Stejt department je saopštio da ne može da potvrdi turske trvdnje, ali da pomno prati situaciju.

XS
SM
MD
LG