Linkovi

Ko su republikanci koji su glasali da se nastavi suđenje Trampu?


Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel glasao je protiv nastavka suđenja Donaldu Trampu

Suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu biće nastavljeno u Senatu, pošto je većina senatora glasala za to da je proces u skladu sa ustavom. Uz 50 demokrata, za takvu odluku glasalo je i šestoro republikanaca, što je porast u odnosu na ranije izjašnjavanje o istoj temi kada je uz demokrate glasalo petoro republikanaca.

​Evo ko su republikanski senatori koji su glasali da se suđenje Trampšu nastavi:

Ben Sas

Senator iz Nebraske je reizabran 2020. i jedan je od potencijalnih kandidata za republikansku predsedničku nominaciju 2024. Javno je odbacio Trampove lažne tvrdnje o pokradenim izborima i rekao da nema osnova za osporavanje pobede Džoa Bajdena.

Senator Ben Ses
Senator Ben Ses

Bil Kesidi

Senator iz Luizijane je jedini koji je promenio mišljenje u odnosu na prethodno glasanje o ustavnosti suđenja Trampu. Novinarima je rekao da su menadžeri za opoziv iz Predstavničkog doma dobro predstavili slučaj.

Lisa Murkovski

Lisa Murkovski je kao predstavnica Aljaske izabrana 2010. i često je glasala protiv Trampa ili njenovih nominacija. Posle nereda na Kapitolu 6. januara pozvala je Trampa da podnese ostavku i među prvima ga javno kritikovala zbog nemira u kojima je stradalo petoro ljudi.

Senatorka Lisa Murkovski
Senatorka Lisa Murkovski

Mit Romni

Senator iz Jute i predsednički kandidat Republikanske stranke 2012. odavno je glasan u kritikovanju Trampa. Bio je i jedini senator koji je na prvom suđenju za opoziv 2020. glasao za to da Tramp bude razrešen dužnosti.

Pet Tumi

Senator iz Pensilvanije je krajem 2020. izjavio da se neće kandidovati za reizbor. U izjavama za medije govorio je da Trampova dela jesu razlog za opoziv i pozvao ga da podnese ostavku.

Senator Pet Tumi
Senator Pet Tumi

Suzan Kolins

Senatorka iz Mejna reizabrana je 2020. i jedina je republikanska senatora reizabrana u državi u kojoj je Bajden pobedio. Ona je ocenila da je Tramp podstakao nerede na Kapitolu 6. januara.

Iako će suđenje bivšem američkom predsedniku biti nastavljeno, i dalje nema potrebne dvotrećinske većine da bude proglašen krivim. Za takvu odluku bi, uz 50 demokrata, trebalo da glasa i 17 republikanaca.

XS
SM
MD
LG