Linkovi

Tajvan: Vojne vežbe Kine produbile međunarodnu solidarnost


Arhiva - Ministar spoljnih poslova Tajvana, Džozef Vu, govori u Pragu, 27. oktobra 2021.
Arhiva - Ministar spoljnih poslova Tajvana, Džozef Vu, govori u Pragu, 27. oktobra 2021.

Velike kineske vojne vežbe oko Tajvana samo su učinile saveznike odlučnijim da posete ostrvsku demokratiju i pokažu solidarnost, izjavio je u petak ministar spoljnih poslova Tajpeja Džozef Vu.

Peking je organizovao vežbe na moru i vazduhu bez presedana u znak odmazde za posetu predsedavajuće američkim Predstavničkim domom, Nensi Pelosi, Tajvanu ovog meseca, podižući tenzije na najviši nivo u nekoliko decenija.

Američki političari su u tri navrata posećivali Tajvan nakon posete Pelosijeve, a poslednja je bila senatorka iz Tenesija Marša Blekburn, koja se u petak sastala sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven.

"Nećemo prestati da sklapamo prijateljstva samo zbog kineskih pretnji Tajvanu", rekla je Vu na brifingu za strane medije.

Tajvan postoji pod stalnom pretnjom invazije Kine, koja tvrdi da je ostrvo pod vlastitom samoupravom deo njene teritorije i da će jednog dana biti zauzeto - silom ako bude potrebno.

Peking se obrušio na svaku diplomatsku akciju koja bi Tajvanu mogla dati legitimitet i reagovao je sa rastućim besom na posete zapadnih zvaničnika i političara.

Vu je rekla da je kineska demonstracija sile bila kontraproduktivna i da će "biti još" poseta međunarodnih zvaničnika Tajvanu.

"Zbog vojnog pritiska koji je Kina demonstrirala protiv Tajvana, ima više ljudi nego ikada koji žele da dođu i pokažu svoju podršku", reklao je Vu.

"Mnogo međunarodnih prijatelja nam je već reklo da su veoma zainteresovani da dođu na Tajvan i da je svrha vrlo jednostavna – samo da pokažu solidarnost".

Blekburn, republikanac i nepokolebljivi pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, rekla je da je njeno putovanje bilo osmišljeno da pošalje poruku Pekingu – nećemo biti maltretirani.

Cai je rekla da su takve posete "učvrstile odlučnost Tajvana da se brani" na njenom sastanku sa Blekburnovom.

Američka senatorka je kasnije održala "jastrebovski" govor.

"Svako ko ima bilo kakav osećaj za istoriju zna da Ši Đinping neće prestati da ugrožava bezbednost Tajvana samo zato što bi to bilo u najboljem interesu svih", rekla je ona, misleći na predsednika Kine.

"On nije uobičajeni lider i nema interesa za normalne reakcije ili odnose sa ostatkom sveta".

Druga kongresna delegacija koju je predvodio senator Ed Marki posetila je Tajvan ubrzo nakon Pelosijeve, dok je Kina još uvek održavala svoje vojne vežbe.

Ranije ove nedelje, republikanski guverner države Indijana, Erik Holkomb, stigao je nakon najave predstojećih trgovinskih pregovora između Vašingtona i Tajpeja.

XS
SM
MD
LG