Linkovi

Kina obustavlja dijalog sa SAD, Blinken vojne vežbe označio ozbiljnom eskalacijom


Zastave Sjedinjenih Država i Kine (Foto: AP/Kiichiro Sato)

Kina je najavila da obustavlja dijalog sa Sjedinjenim Državama u brojnim oblastima, između ostalog, vojnih komandanata, kao i razgovore o klimi – što je posledica eskalacije nakon posete predsedavajuće Predstavničkom domu američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da sa Vašingtonom obustavlja saradnju na prevenciji prekograničnog kriminala i trgovine drogom.

Sa druge strane američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da kineske vojne vežbe oko Tajvana, koje uključuju i raketne probe, predstavljaju "ozbiljnu eskalaciju" i apelovao na Peking da se povuče.

Kina je otpočela vojne vežbe na kraju posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom.

Blinken je na marginama samita ASEAN u Kambodži rekao da je poseta Pelosi bila mirnodopska i da ne predstavlja promenu američke politike prema Tajvanu. Optužio je Kinu da to koristi kao izgovor da pojača vojne provokacije u Tajvanskom moreuzu.

Istakao je da je situacija dovela do "žestoke razmene" tokom samita zemalja ASEAN-a u Pnom Penu, na kojem su učestvovali i kineski šef diplomatije Vang Ji i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Blinken se u Kambodži nije sastao sa Vangom Jiem, ali su prethodno razgovarali o mogućnosti da Pelosi poseti Tajvan.

Kina je u petak objavila sankcije protiv Pelosi zbog posete, ali detalji nisu poznati. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Pelosi ignorisala zabrinotist Kine i to što se protivila njenoj poseti Tajvanu.

Pelosi je, sa druge strane, eurofično dočekana na Tajvanu, kao prva predsedavajuća Predstavničkog doma koja je posle 25 godina posetila tu zemlju.

Kina se protivi kontaktima tajvanskiih zvaničnika sa stranim vladama i optužila je SAD da posetom Pelosi krše status kvo. SAD insistiraju da nisu promenile stav prema politici "jedne Kine" i da održavaju neformalne veze sa Tajvanom.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je bilo dosta "žestokih izjava" posle posete Pelosi.

"Oštre izjave su došle od naših kineskih partnera, koje podržavamo. SAD i Japan su odgovorili da to što podržavaju princip jedne Kine ne znači da treba da traže dozvolu da posete Tajvan. To je baš čudna logika".

XS
SM
MD
LG