Linkovi

Bela kuća osudila kinesko lansiranje raketa u blizini Tajvana


Projektil lansiran sa nepoznate lokacije u Kini. Ta zemlja saopštila je da je izvela, kako ih je označila, precizne raketne udare u Tajvanskom moreuzu (Foto: CCTV via AP)
Projektil lansiran sa nepoznate lokacije u Kini. Ta zemlja saopštila je da je izvela, kako ih je označila, precizne raketne udare u Tajvanskom moreuzu (Foto: CCTV via AP)

Bela kuća osudila je kinesko lansiranje raketa u blizini Tajvana - označivši potez kao neodgovoran.

Takođe, ukazano je da se očekuje da će Peking narednih dana nastaviti sa reakcijama na posetu predsedavajuće Predstavničkim domom američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Provokativne akcije Pekinga su značajna eskalacija i dugogodišnji pokušaj da promeni aktuelno stanje“, izjavio je portparol portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kina je u četvrtak ispalila više projektila u vodama oko Tajvana, pokrenuvši vojne vežbe dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom.

Najveće kineske vežbe u Tajvanskom moreuzu, počele su po rasporedu u podne i uključivale su paljbu bojevom municijom u vodama severno, južno i istočno od Tajvana, čime su tenzije u toj oblasti dovedene do najviše tačke u poslednjih četvrt veka.

Kineska Komanda za istočno krilo saopštila je da je završila više ispaljivanja konvencionalnih projektila u vodama kod istočne obale Tajvana u okviru planiranih vežbi u šest različitih zona za koje je Peking rekao da će trajati do podneva u nedelju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedanaest kineskih balističkih projektila Dongfeng ispaljeno u vodama oko ostrva. Poslednji put je Kina ispalila projektile u vode oko Tajvana 1996.

Tajvanski zvaničnici osudili su vežbe, rekavši da krše pravila Ujedinjenih nacija, vrše invaziju na njegov teritorijalni prostor i predstavljaju direktan izazov slobodnoj vazdušnoj i pomorskoj plovidbi.

Tenzije su se povećavale uoči nenajavljene posete Pelosi Tajvanu, izvedene uprkos žestokim upozorenjima Kine.

Pre nego što su vežbe u četvrtak zvanično počele, brodovi kineske mornarice i vojni avioni su nekoliko puta ujutru nakratko prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, rekao je za Rojters tajvanski izvor upućen u to pitanje.

Do podneva, ratni brodovi sa obe strane ostali su u tom području i u neposrednoj blizini, a Tajvan je pokrenuo mlazne avione i rasporedio raketne sisteme kako bi pratio više kineskih aviona koji prelaze liniju.

"Uletali su pa izletali, iznova i iznova. Nastavljaju da nas maltretiraju", rekao je tajvanski izvor.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan deo njene teritorije i zadržava pravo da ga zauzme silom, izjavila je u četvrtak da su njene razlike sa ostrvom kojim vladaju samostalne vlasti unutrašnja stvar.

"Naše kažnjavanje protajvanskih tvrdokornih, spoljnih sila je razumna, zakonita nezavisnost", saopštila je kineska Kancelarija za poslove Tajvana sa sedištem u Pekingu.

Na Tajvanu, život se uglavnom odvija normalno, uprkos zabrinutosti da bi Peking mogao da preduzme korak bez presedana ispaljivanjem projektila iznad glavnog ostrva, slično kao što je Severna Koreja lansirala iznad japanskog severnog ostrva Hokaido 2017.

Stanovnici Tajvana dugo su naviknuti na pretnje Pekinga.

"Kada Kina kaže da želi da aneksira Tajvan silom, oni su to govorili već duže vreme", rekao je Čen Ming-Čeng, 38-godišnji agent za nekretnine. "Po mom ličnom shvatanju, oni pokušavaju da odvrate gnev javnosti, gnev sopstvenog naroda, i preokrenu ga na Tajvan".

U međuvremenu, Tajvan je saopštio da su hakeri napali veb-sajtove njegovog ministarstva odbrane, ministarstva spoljnih poslova i predsedničke kancelarije i upozorio na verovatnoću pojačanog "psihološkog rata" u narednim danima.

"Drugarica Pelosi"

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nazvao je posetu Pelosi Tajvanu "maničnim, neodgovornim i krajnje iracionalnim" činom Sjedinjenih Država, javila je državna televizija CCTV.

Vang je, govoreći na sastanku ministara inostranih poslova jugoistočne Azije u Pnom Penu, u Kambodži, rekao da je Kina učinila najveći diplomatski napor da spreči krizu, ali nikada neće dozvoliti da se povrede njeni suštinski interesi.

Neobično je to što su vežbe u šest oblasti oko Tajvana najavljene sa mapom lokacija koju je ranije ove nedelje distribuirala kineska zvanična novinska agencija Sinhua – faktor koji za neke analitičare i naučnike pokazuje potrebu da se igra i pred domaćom, i pred stranom publikom.

U četvrtak, osam najpopularnijih stavki na kineskom Veibo servisu sličnom Tvitteru odnosilo se na Tajvan, pri čemu je većina izražavala podršku vežbama ili besu na Pelosi.

"Ujedinimo domovinu", napisalo je nekoliko korisnika.

U Pekingu je bezbednost u oblasti oko američke ambasade i dalje bila neuobičajeno pooštrena kao i tokom cele nedelje. Nije bilo znakova značajnih protesta ili poziva na bojkot američkih proizvoda.

"Mislim da je ovo (poseta Pelosi) dobra stvar", rekao je čovek po prezimenu Džao. "To nam daje priliku da opkolimo Tajvan, a zatim da iskoristimo ovu priliku da silom zauzmemo Tajvan. Mislim da treba da se zahvalimo drugarici Pelosi", smatra on.

Solidarnost Sjedinjenih Država

Pelosi, najviša američka zvanjčnica koja je posetila Tajvan u poslednjih 25 godina, pohvalila je njegovu demokratiju i obećala američku solidarnost tokom svog kratkog zaustavljanja, dodajući da kineski gnev ne može sprečiti svetske lidere da tamo putuju.

Kina je pozvala američku ambasadorku u Pekingu na razgovor u znak protesta protiv njene posete i zaustavila uvoz nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

"Naša delegacija je došla na Tajvan da nedvosmisleno jasno stavi do znanja da nećemo napustiti Tajvan", rekla je Pelosi predsednici Tajvana Tsaing-Ven, za koju Peking smatra da se zalaže za formalnu nezavisnost – što je crvena liniju za Kinu.

"Sada, više nego ikada, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna, i to je poruka koju danas ovde donosimo", njene su reči.

Sjedinjene Američke Države i ministri spoljnih poslova Grupe sedam upozorili su Kinu da ne koristi posetu Pelosi kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je ranije ove nedelje da Pelosi ima pravo da poseti Tajvan, istovremeno naglašavajući da to putovanje ne predstavlja kršenje kineskog suvereniteta ili dugogodišnje američke politike "jedne Kine".

Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, ali su obavezne američkim zakonom da im obezbede sredstva za odbranu.

Kina smatra da posete američkih zvaničnika Tajvanu šalju ohrabrujući signal pro-suverenističkom bloku na ostrvu. Tajvan odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu, tvrdeći da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti ostrva.

XS
SM
MD
LG