Linkovi

Tajvan: Kineske vojne vežbe priprema za invaziju


Kineski razarač u vodama blizu Tajvana, 8. avgust 2022.
Kineski razarač u vodama blizu Tajvana, 8. avgust 2022.

TAJPEJ - Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu izjavio je da Kina koristi vojne vežbe kao izgovor za invaziju na Tajvan. Peking je počeo vojne vežbe u blizini Tajvana u znak protesta zbog posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi, tom ostrvu.

Vu nije rekao kada bi Kina mogla da krene u invaziju. Dodao je da Tajvan neće biti zastrašen čak i ako Kina nastavi vežbe koje su na liniji razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

"Kina koristi vežbe kako bi pripremila invaziju na Tajvan. Održava vojne vežbe velikog dometa, lansira rakete, izvodi sajber napade, pokušava da oslabi moral u Tajvanu. Kada se vežbe završe Kina će možda pokušati da prekrši dugogodišnji status kvo i pređe liniju razdvajanja", kaže Vu.

Vu je apelovao na jaču međunarodnu podršku i ocenio da Kina ugrožava regionalnu stabilnost.

Zvaničnik Pentagona rekao je u ponedeljak da Vašington i dalje stoji pri oceni da Kina neće krenuti u invaziju u naredne dve godine.

Kineska Istočna komanda je saopštila da će započeti nove vežbe sa fokusom na mornaričke operacije - čime je potvrdila strahovanja da će nastaviti sa pritiskom na odbranu Tajvana.

"Kina nastavlja da pritiska liniju razdvajanja. Tajvanske snage se trude da drže otvorenim međunarodne vode", rekao je izvor upućen u situaciju.

Nensi Pelosi je iz Azije otišla prošlog petka, a Kina je od tada prekinula i neke druge kanale komunikacije sa SAD - uključujući i razgovore o vojsci i klimatskim promenama.

Tajvan je otpočeo i svoje vojne vežbe u utorak.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je zabrinut zbog poteza Kine u regionu, ali ne i za Tajvan.

Zamenik sekretara za odbranu Kolin Kol je takođe rekao da će američka vojska nastaviti da bude prisutna u Tajvanskom moreuzu.

XS
SM
MD
LG