Linkovi

Kina najavljuje nove vojne vežbe oko Tajvana


Vojnik Narodne oslobodilačke armije posmatra kroz durbin tokom vojnih vežbi, dok se u daljini vidi tajvanska fregata Lan Jang, 5. avgusta 2022.
Vojnik Narodne oslobodilačke armije posmatra kroz durbin tokom vojnih vežbi, dok se u daljini vidi tajvanska fregata Lan Jang, 5. avgusta 2022.

Kineska vojska najavila je u ponedeljak nove vojne vežbe u morima i vazdušnom prostoru oko Tajvana – dan posle zakazanog završetka najvećih vežbi u istoriji, u znak protesta protiv prošlonedeljne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju.

Kineska komanda za istočni sektor saopštila je da će sprovesti zajedničke vežbe fokusirane na operacije protiv podmornica i juriš na moru – potvrđujući strahovanja nekih bezbednosnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti da vrši pritisak na odbranu Tajvana.

Poseta Pelosi Tajvanu prošle nedelje razbesnela je Kinu, koja ovo ostrvo smatra svojim i koja odgovorila je probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Tajpeja po prvi put, kao i zatvaranjem nekih linija dijaloga sa Vašingtonom.

Trajanje i precizna lokacija najnovijih vežbi još nisu poznati, ali Tajvan je već ublažio ograničenja letova u blizini šest ranijih kineskih vežbi oko ostrva.

Neposredno pre nego što su objavljene najnovije vežbe, predsednica Tajvana Cai Ing-ven sastala se tokom posete Sent Vinsentu sa premijerom Grenadina (arhipelagom malih ostrva) Ralfom Gonsalvesom, rekavši mu da je dirnuta njegovom rešenošću da poseti uprkos vojnom pritisku Kine.

"Premijer Gonsalves je poslednjih dana izrazio da ga kineske vojne vežbe neće sprečiti da poseti prijatelje na Tajvanu. Ove izjave su nas duboko dirnule", rekao je Cai na ceremoniji dobrodošlice Gonsalvesu u Tajpeju.

Nije bilo jasno da li je Cai pozvao Gonsalvesa pre ili posle posete Pelosi. "Ne otkrivamo interno planiranje ili komunikaciju između vlada", odgovorilo je tajvansko ministarstvo spoljnih poslova na pitanje Rojtersa.

Osim ispaljivanja 11 balističkih projektila kratkog dometa tokom četiri prethodna dana tokom vežbi, kineski ratni brodovi, borbeni avioni i dronovi su opsežno manevrisali oko ostrva.

Neposredno pre nego što su te vežbe završene u nedelju, po 10 ratnih brodova iz Kine i Tajvana manevrisalo je u neposrednoj blizini nezvanične srednje linije Tajvanskog moreuza, kaže osoba upoznata sa situacijom koja je uključena u bezbednosno planiranje.

Komentator kineske državne televizije rekao je kasno u nedelju da će kineska vojska sada izvoditi "redovne" vežbe na tajvanskoj strani linije.

Odloženi vojni pregovori

U Tajpeju, portparol ministarstva odbrane Sun Li-Fang rekao je novinarima da su se tajvanske oružane snage "mirno" bavile kineskim vežbama. Ranije je ministarstvo saopštilo da su u vežbama korišćeni ratni brodovi, avioni i bespilotne letelice da bi se simulirali napadi na ostrvo i njegovu mornaricu.

Kina je odredila zone bez letenja i prelazi srednje linije "komprimovali" tajvanski prostor za obuku i uticali su na normalan rad međunarodnih letova i vazdušnih ruta u budućnosti, navodi se u saopštenju ministarstva.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je u ponedeljak da Kina izvodi normalne vojne vežbe "u sopstvenim vodama" na otvoren, transparentan i profesionalan način, dodajući da je Tajvan deo Kine.

Na pitanje da li su kineske vežbe u skladu sa međunarodnim pravom i da li će biti izdata nova upozorenja za civilni vazdušni i pomorski saobraćaj, Vang je rekao da su relevantna odeljenja izdala blagovremena saopštenja u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.

Kinesko ministarstvo odbrane je u međuvremenu nastavilo sa svojim diplomatskim pritiskom na Sjedinjene Države, braneći odlaganje vojnih pregovora u znak protesta zbog posete Pelosi.

"Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je isprovocirala i stvorila američka strana na sopstvenu inicijativu, a američka strana mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posledice za to", rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Ćian u onlajn objavi.

"Suština se ne može prekinuti, a komunikacija zahteva iskrenost", rekao je Vu.

Kina je u petak otkazala zvanične razgovore koji su uključivali komande na nivou sektora, koordinaciju odbrambene politike i vojne pomorske konsultacije, pošto je Pelosi napustila region.

Zvaničnici Pentagona, Stejt departmenta i Bele kuće osudili su ovaj potez, opisujući ga kao neodgovornu preteranu reakciju.

Kina prekida neke od svojih nekoliko komunikacionih veza sa američkom vojskom povećavajući rizik od slučajne eskalacije oko Tajvana u kritičnom trenutku, smatraju bezbednosni analitičari i diplomate.

Jedan američki zvaničnik je primetio da kineski zvaničnici nisu odgovorili na pozive visokih zvaničnika Pentagona usred tenzija prošle nedelje, ali da to ne vide kao formalni prekid veza sa visokim ličnostima, kao što je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Upitan direktno o tim izveštajima, portparol ministarstva odbrane Vu je rekao: "Relevantne protivmere Kine su neophodno upozorenje na provokacije Sjedinjenih Država i Tajvana i legitimna odbrana nacionalnog suvereniteta i bezbednosti".

XS
SM
MD
LG