Linkovi

Pelosi u Tajpeju: Solidarnost Sjedinjenih Država sa narodom Tajvana nikada nije bila važnija


Nensi Pelosi po sletanju na Tajvan (Foto: Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP
Nensi Pelosi po sletanju na Tajvan (Foto: Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Predsedavajuća Predstavničkim domom američkog Kongresa Nensi Pelosi stigla je na Tajvan - što je čini najvišom američkom zvaničnicom koja je tu zemlju posetila u poslednjih 25 godina.

Pelosi i njena delegacija je na aerodrom Songšan u centru Tajpeja stigla je transportnim avionom američkog vazduhoplovstva.

Dočekali su ih ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu i Sandra Oudkirk - najviša američka diplomatska predstavnica Tajvanu.

Pelosi je poručila da će razgovori sa rukovodstvom te zemlje biti usredređeni na potvrdu američke podrške partnerima i promovisanju zajedničkih interesa - što podrazumeva i napredak i razvitak, kako je ukazala, slobodnog i otvorenog Indopacifičkog regiona, navela je američka zvaničnica u izjavi objavljenoj po njenom sletanju u Tajvan.

"Poseta ni na koji način ne protivreči dugogodišnjoj politici Sjedinjenih Država. Solidarnost Sjedinjenih Država sa narodom Tajvana nikada nije bila važnija", poručila je predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana poželelo je dobrodošlicu američkoj zvaničnici istakavši da njena poseta iskazuje čvrstu američku podršku.

"Njena poseta će ojačati veze između Tajvana i Sjedinjenih Država", navedeno je u saopštenju.

U međuvremenu, kabinet predsednice Tajvana Tsaing Ven saopštio je da će se dve zvaničnice sastati u sredu ujutru u predsedničkom kabinetu i nakon toga ručati zajedno.

Tajvanska centralna novinska agencija javila je da se očekuje da će Pelosi u sredu obići državni parlament.

Kineske i ruske reakcije

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je posetu Nensi Pelosi Tajvanu – saopštivši da šteti miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

U objavi izdatoj neposredno po njenom dolasku u Tajpej istaknuto je da poseta predsedavajuće Predstavničkom domu Kongresa ozbiljno utiče na osnove političkih odnosa Kine i Sjedinejnih Država – kao i da je Kina uputila oštar protest Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da je Narodna oslobodilačka armija na visokom stepenu pripravnosti i da će, kako je ukazano sprovesti vojne operacije kako bi se suprotstavila boravku Nensi Pelosi na Tajvanu, prenela je agencija Rojters.

U odvojenoj objavi Istočna komanda kineske Narodno oslobodilačke armije navela je da od utorka uveče održavati združene vojne operacije operacije u blizini Tajvana i testirati projektile konvencionalnog naoružanja u moru istočno od Tajvana.

"Vežbe će obuhvatati združene vežbe u vazduhu i moru blizini severnog, jugozapadnog i severoistočnog Tajvana, bojno gađanje dugog dometa u Tajvanskom moreuzu i probno lansiranje raketa u moru istočno od Tajvana", saopštila je Istočna komanda kineske vojske.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da boravak Nensi Pelosi na Tajvanu posmatra kao jasnu provokaciju.

Saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom posete Nensi Pelosi Tajvanu
Saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom posete Nensi Pelosi Tajvanu

"Kina ima pravo da preduzme mere kako bi zaštitila sopstveni suverenitet", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uvertira poseti

Pelosi, niti njen kabinet, nisu potvrdili da li će posetiti Tajvan, ostrvo sa sopstvenom upravom, za koje zvanični Peking tvrdi da mu pripada.

Više neimenovanih izvora ranije je potvrdilo da će Pelosi u utorak stići u tajvansku prestonicu Tajpej.

Tokom dana su kineski borbeni avioni leteli su duž linije koja deli Tajvanski moreuz, neposerdno uoči očekivane posete tajvanskoj prestonici predsedavajuće Predstavničkim domom američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Istovremeno, četiri američke ratne krstarice, uključujući i nosač aviona, raspoređene su u vodama istočno od Tajvana - u manevru koji je američka Mornarica označila kao rutinski.

Nosač aviona "USS Ronald Regan" prošao je kroz Južno kinesko more i trenutno je pozicioniran u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina i južno od Japana, izjavio je zvaničnik američke mornarice agenciji Rojters.

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu dodatno je podstakla trvenja između Vašingtona i Pekinga, izvestio je Rojters.

Četiri neimenovana izvora su Rojtersu prenela da bi u sredu popodne trebalo da se susretne sa grupom aktivista koja se bavi stanjem ljuskih prava u Kini.

Rojters javlja da je u utorak uveče, najviša zgrada na Tajvanu, Tajpej 101, bila osvetljenja porukama, među kojima i "Dobrodošli na Tajvan predsedavajuća Pelosi”.

Kinesko državno rukovodstvo nekoliko puta oštro je reagovalo povodom mogućnosti da Pelosi, kritičarka poliitke koju vodi zvanični Peking, boravi na Tajvanu – koji Kina smatra svojom teritorijom.

U jednom od javnih istupa – kineski šef diplomatije Vang Ji poručio je da se američki političari igraju vatrom u vezi sa Tajvanom što se, kako je ukazao, neće dobro završiti.

Azijska turneja

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi otpočela je azijsku turneju u Singapuru. Iz Kine je stiglo zvanično upozorenje da vojska "neće sedeti skrštenih ruku" ako Pelosi ode u posetu Tajvanu.

Njena kancelarija saopštila je da predvodi kongresnu delegaciju po Aziji i da će posetiti Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan. Tajvan se u zvaničnim objavama ne pominje.

Međutim, tri izvora potvrdila su agenciji Rojters da će Pelosi posetiti Tajvan u utorak.

Bela kuća saopštila je da predsedavajuća Predstavničkom domu ima pravo da poseti Tajvan - dodajući da deluje da se Kina na to sprema da odgovori vojnim provokacijama.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da nijedan detalj u vezi sa mogućim putovanjem Pelosi nije promenio američku politiku prema Tajvanu.

"Nema razloga da bilo ko bude ugrožen njenom mogućom posetom", stav je Bele kuće.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da nema saznanja o namerama Nensi Pelosi.

"Poseta Tajvanu je isključivo njena odluka", rekao je Blinken.

"Ako se ona na to ipač odluči, a Kina pokuša da stvori neku vrstu krize ili na drugi način eskalira tenzije - odgovornost za to je u potpunosti na Pekingu", rekao je Blinken u Njujorku gde je učestvovao na konferenciji o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja.

"Tražimo od njih (Kine) - u slučaju da se Pelosoi odluči na posetu Tajvanu da se ponašaju odgovorno i da se ne upuštaju u bilo kakvu eskalaciju u budućnosti", poručio je američki državni sekratar.

Kina: Poseta Pelosi nosi ozbiljne posledice

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijan saopštio je u ponedeljak da bi Pelosina poseta Tajvanu značila "ozbiljno mešanje u unutrašnja pitanja Kine" i da bi sa sobom nosila "veoma ozbiljne posledice".

"Želimo ponovo da poručimo SAD da je Kina u pripravnosti, da vojska neće nikada sedeti skrštenih ruku i da će Kina odlučno odgovoriti oštrim kontramerama da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", kazao je Žao na brifingu.

Dodao je da će "videti koje mere će preduzeti ako se Pelosi usudi da ode".

Kina posete američkih zvaničnika Tajvanu tumači kao ohrabrujući signal nezavisnosti te ostrvske zemlje. Vašington nema zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, ali mu daje sredstva za odbranu.

Poseta Nensi Pelosi, koja je treća po funkciji iza predsednika SAD i dugogodišnja kritičarka Kine, dešava se u momentu kada su odnosi Vašingtona i Pekinga pogoršani.

Poslednji predsedavajući Predstavničkog doma koji je posetio Tajvan bio je republikanac Njut Gingrič 1997.

Predsednik Kine Ši Đinping upozorio je u telefonskom razgovoru predsednika SAD Džoa Bajdena da Vašington treba da poštuje princip "jedne Kine" i da "oni koji se igraju vatrom mogu i da se opeku".

Bajden je Šiju poručio da se politika SAD prema Tajvanu nije promenila i da se protivi jednostranim pokušajima da se toj zemlji promenu status i ugrozi mir u Tajvanskom moreuzu.

XS
SM
MD
LG